Mazurskie zapusty i plince z pomoćką

2025-02-27 16:00:35(ost. akt: 2025-02-27 16:08:40)
Dawniej na Mazurach nie obchodzono tłustego czwartku

Dawniej na Mazurach nie obchodzono tłustego czwartku

Autor zdjęcia: arch. Muzeum w Ostródzie

Dawniej na Mazurach tłustego czwartku nie świętowano. Karnawał – „zapusty” zaś celebrowano. W tym czasie trwały zabawy, tańce, przygotowywano świąteczne potrawy. O zwyczajach tych przypomina Muzeum w Ostródzie.
Tak przypomina mazurskie tradycje przy okazji dzisiejszego tłustego czwartku Muzeum w Ostródzie:
"Przyrządzano również pączki, ale w zupełnie innej odsłonie. Plince z pomoćką, czyli placki ziemniaczane z twarogiem doprawionym śmietaną. Do przygotowania mazurskiego dania należy starannie oczyścić ziemniaki, dokładnie je obrać i razem z cebulą zetrzeć na tarce. Do masy dodaje się jajko, sól, kminek, majeranek oraz szczypiorek. Uformowane plince, o średnicy 10 cm, smaży się na głębokim oleju na 1cm grubości. Pomoćka przygotowywana jest z utartego i ugniecionego widelcem twarogu ze śmietaną. Do smaku doprawiona jest startą cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Chrupiące placki podawane z okrasą z nabiału, tworzą danie wyjątkowo sycące i wyraziste w smaku".

Plince jadano także na słodko z dodatkiem cukru, musu jabłkowego czy czarnych jagód, które popijano herbatą, mlekiem lub kakao. Plince wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-07-12 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. warmińsko-mazurskim.


Źródło: Gazeta Olsztyńska