Mateusz Krojenka gotował na wielkiej patelni
2025-05-02 11:31:53(ost. akt: 2025-05-02 11:40:47)
— Smaki Kętrzyna w najlepszym wydaniu. Tak w skrócie można podsumować III Święto Ziarna i Majonezu — pisze Karol Lizurej, burmistrz Kętrzyna. I dodaje: — Dziękuję wszystkim, którzy byli dziś z nami w amfiteatrze – mieszkańcom, gościom, partnerom. Gratulacje dla zwycięzców konkursu o Złotą Patelnię Burmistrza i ogromne brawa dla Mateusz Krojenka za kulinarny pokaz! Cieszę się, że nasze lokalne produkty i tradycje mają tak wyjątkową oprawę.
Święto Ziarna i Majonezu odbyło się po raz trzeci. Tegoroczną edycję uświetnił Mateusz Krojenka, finalista programu MasterChef, który poprowadził pokaz gotowania na wielkiej patelni. Mistrz kuchni zaprosił uczestników do wspólnego przyrządzenia chłopskiego garnka z pęczakiem, warzywami, chorizo i zielonym sosem na bazie majonezu.
W czasie imprezy w konkursie o Złotą Patelnię Burmistrza zmierzyli się samorządowcy, dyrektorzy miejskich instytucji oraz przedstawiciele organizacji pozarządowych.
Po zaciętej rywalizacji zwyciężyła drużyna Uniwersytetu III Wieku, Kętrzyńskiego Towarzystwa Amazonki i Stowarzyszenie Seniorów Pod Niedźwiadkiem.
Gotujących wspierali Maciej Wróbel, poseł i wiceminister kultury i dziedzictwa narodowego oraz Katarzyna Sobiech, wicemarszałkini województwa warmińsko-mazurskiego i Karol Lizurej, burmistrz Kętrzyna.
Święto nie ograniczyło się tylko do smaków. Organizatorzy zadbali o atrakcje dla całych rodzin. Dzieci bawiły się podczas festiwalów baniek mydlanych i kolorów. Popularnością cieszyły się również konkursy plastyczne z nagrodami, stoiska z malowaniem twarzy, tatuażami i kolorowymi warkoczykami.
Na scenie wystąpili lokalni artyści, chóry „Melodia” i „Złota Jesień”, zespół „Pląs” z Giżycka. Całość zakończyła się spektaklem komediowym w klimacie PRL – „Dobrze, lepiej, katastrofa”.
Na Smart Jarmarku czyli strefie z rękodziełem, produktami naturalnymi i lokalnymi przysmakami swoje wyroby zaprezentowali: Warsztat Terapii Zajęciowej przy Msnron w Kętrzynie, Stowarzyszenie Kulturalne Konik Mazurski, Koło Gospodyń Wiejskich „Skandawianki"”, Cukiernictwo Rajkowska - wyrób i sprzedaż lodów tradycyjnych, Pasieka Mazurska Dolina, Ekozagrody „Bocianie Gniazdo”, Cukiernia „Pod Lipami”, „U Halinki” – wyroby tradycyjne z Podlasia, Bóbr.sART
Wydarzenie było współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego (Warmia i Mazury. Zdrowe życie, czysty zysk), w ramach konkursu „Organizacja wydarzeń regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną i lokalną oraz dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur w 2025 roku.
Organizatorzy: Miasto Kętrzyn, PIK Kętrzyn, Kętrzyńskie Centrum Kultury.
Sponsorzy: Majonez Kętrzyński, Bartnik Mazurski.
Partnerzy: Muzeum im. Wojciecha Kętrzyńskiego, Stowarzyszenie Kulturalne Konik Mazurski, Warsztat Terapii Zajęciowej, Piekarnia Mistrza Jana, Przedszkole Niepubliczne Akademia Przedszkolaka Ketrzyn.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez