Jak dorosną przechodzą na wegetarianizm
2025-09-12 16:39:21(ost. akt: 2025-09-12 17:08:56)
Rekordową liczbę 193 cietrzewi odchowano w tym roku w ośrodku hodowli tych ptaków w Nadleśnictwie Spychowo. Poprzedni rekordowy przychówek to 141 młodych cietrzewi. Zostały wypuszczone na wolność w wybranych nadleśnictwach, żeby odbudować lokalne populacje tego gatunku.
Do tegorocznego sukcesu lęgowego przyczyniło się m.in. troskliwe zachowanie kur cietrzewi, które dbały o swoje potomstwo, pochodzące od dziko żyjących cietrzewi, odłowionych z natury na czas rozrodu. Kury na etapie składania i wysiadywania jaj starannie okrywały je trawą i mchem, co skutecznie chroniło przed majowymi przymrozkami. Ponadto zakładały gniazda w podwyższonych miejscach, zabezpieczając lęgi przez ulewnymi deszczami i podtopieniami.
Ośrodek powstał w 2018 roku i przez ostatnie sześć lat odchowywano tam prawie 800 młodych cietrzewi, które zostały wypuszczone na wolność. Cietrzew to jeden z najbardziej zagrożonych ptaków lęgowych w Polsce, którego populacja spadła z około 30 tysięcy w latach 70. XX wieku do ledwie kilku tysięcy w dzisiejszych czasach.
Młode cietrzewie trafiły już do wybranych nadleśnictw w Polsce, aby odbudowywać lokalne populacje tego zagrożonego wyginięciem kuraka leśnego. Zgodnie z wieloletnią praktyką i doświadczeniem, młode cietrzewie, zanim trafiły na wolność, przebywały kilka tygodni w docelowym miejscu wsiedleń, w tzw. wolierach adaptacyjnych, aby zaaklimatyzować się do danego miejsca po podróży. Następnie zostały wypuszczone na wolność.
Co ciekawe, dorosłe cietrzewie to jarosze. "Zjadają kwiaty, delikatne pędy i liście, nasiona i młode igliwie.
Jesienią pożywiają się żurawiną i jagodami jałowca, głogiem, dziką różą, jarzębiną. Zimą zajadają się pączkami brzozy, a na przedwiośniu kwiatkami brzóz, leszczyn i wierzb. Lubią też igły świerków i młode igły modrzewi. Skubią wrzos i drobne krzewinki runa leśnego" - czytamy na werandacountry.pl.
Jesienią pożywiają się żurawiną i jagodami jałowca, głogiem, dziką różą, jarzębiną. Zimą zajadają się pączkami brzozy, a na przedwiośniu kwiatkami brzóz, leszczyn i wierzb. Lubią też igły świerków i młode igły modrzewi. Skubią wrzos i drobne krzewinki runa leśnego" - czytamy na werandacountry.pl.
To od jego nazwy pochodzi słowo "zacietrzwiić się". Samce bowiem w czasie tokowania wpadając w rodzaj uniesienia i przestają reagować na otoczenie.
oprac. ih
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez