Smaki Warmii i Mazur - w sobotę wielki finał
Każdy mieszkaniec Warmii i Mazur mógł wziąć udział w konkursie „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Wielki finał konkursu - w sobotę 8 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie przy ul. Żołnierskiej 49.
Kończy się już siódma edycja tego konkursu. Eliminacje subregionalne odbyły się w Elblągu, Ełku i Szczytnie.
Finał regionalny konkursu odbędzie się 08.12.2012 r. w Olsztynie, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, ul. Żołnierska 49.
Konkurs przeprowadzono w kilku kategoriach.
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategorie:
a) Produkty i przetwory mięsne
b) Produkty i przetwory z ryb
c) Produkty i przetwory mleczarskie
d) Miody
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategorie:
a) Produkty i przetwory mięsne
b) Produkty i przetwory z ryb
c) Produkty i przetwory mleczarskie
d) Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami:
Podkategorie:
a) Przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)
b) Produkty zbożowe i cukiernicze
Podkategorie:
a) Przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)
b) Produkty zbożowe i cukiernicze
III. Regionalne napoje alkoholowe
Potrawy oceniano w dwóch podkategoriach:
a) przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5 pokoi gościnnych.
a) przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5 pokoi gościnnych.
Organizatorami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” są: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
Relacja z finału - w Gazecie Olsztyńskiej w poniedziałek 10 grudnia.
ab
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
smakosz #834902 | 82.160.*.* 3 paź 2012 09:15
Wędliny ładnie się prezentują na obrazku ale w smaku to Pedigree PAL
Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz