Partnerem serwisu jest firma M.K.Szuster

Co by tu zjeść na Warmii i Mazurach?

2012-10-17 12:13:36 (ost. akt: 2013-10-01 23:19:18)
Członkiem sieci jest m.in. Gołdapskie Stowarzyszenie Pszczelarzy - na zdjęciu stoisko jednego z miejscowych producentów miodu podczas obchodów Światowego Dnia Turystyki 4.10.2012 r w Gołdapi

Członkiem sieci jest m.in. Gołdapskie Stowarzyszenie Pszczelarzy - na zdjęciu stoisko jednego z miejscowych producentów miodu podczas obchodów Światowego Dnia Turystyki 4.10.2012 r w Gołdapi

Autor zdjęcia: Anna Dzienisiewicz

Lubicie dobrze zjeść? A kto nie lubi? Sieć Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle skupia przede wszystkim restauracje, bary i zajazdy, ale też producentów oryginalnej, smacznej i zdrowej żywności.

Co to takiego ta sieć dziedzictwa i dlaczego ma taką dziwaczną nazwę. No cóż, nazwa jak nazwa, a co do samej sieci...

Zaczęli Szwedzi z Duńczykami


W 1995 r. rozpoczęła się ścisła współpraca między duńską wyspą Bornholm a Południowo-Wschodnią Skanią (Szwecja), mająca na celu rozwój regionalnych produktów żywnościowych. Oba rejony słynęły do tej pory z pięknej przyrody i interesującej historii, dzięki czemu rozwijała się tam nieźle turystyka, podczas gdy rolnictwo i rybołówstwo odczuwało tendencję spadkową. Ktoś wpadł na prosty - i genialny jednocześnie - pomysł, aby właśnie rolnictwo, rybołówstwo i dziedziny pokrewne połączyć z rozwojem turystyki. Przecież turysta- jak każdy - lubi sobie dobrze zjeść.
Mieszkańcy Bornholmu słynęli ze swoich wędzarni i restauracji. To stanowiło punkt wyjścia dla długotrwałej, bliskiej współpracy, która od tamtej pory rozwinęła się jako sieć europejska pod nazwą „Kulinarne Dziedzictwo Europa”. Sieć stopniowo powiększała się, obecnie obejmuje 19 regionów Europy, obecnie liczy ponad 730 partnerów biznesowych, regionalnych koordynatorów i licencjobiorców.

Drogowskaz do promocji


Sieć rozwija się i wzmacnia, a jej logotyp – drogowskaz wskazujący żywność regionalną – staje się coraz bardziej widoczny. Wspólne ramy działania obejmują wspólne logo oraz uzgodnione kryteria dla uczestniczących firm i regionów, ustalające wspólne standardy w całej Europie. Sieć ma wyjątkowy charakter, ponieważ skupia jednocześnie restauracje/sklepy farmerskie, jak również producentów/przetwórców w ramach tej samej sieci.
Przyczynia się dzięki temu do zwiększenia zakresu współpracy w różnych obszarach. Dotyczy to przede wszystkim wzajemnych relacji między producentami żywności a lokalnymi restauracjami, często koordynowanymi przez organizacje turystyczne.

Latarnia na Bornholmie


Tak właśnie było na wyspie Bornholm. Powstało tam regionalne centrum rozwoju żywności, którego zadaniem była działalność w charakterze ambasadora tutejszych produktów spożywczych. Po jakimś czasie żywność Bornholmu stała się w Danii synonimem jakości, cieszyła się wzrastającą popularnością. Końcowy etap nowej strategii polegał na zorganizowaniu wspólnego salonu sprzedaży. Stary wiatrak, który pierwotnie służył jako młyn zbożowy, a od lat sześćdziesiątych jako sala konferencyjna, został całkowicie odremontowany i zaczął funkcjonować - dosłownie i w przenośni - jako punkt sygnalizacyjny dla żywności z Bornholm. W młynie urządzono salon sprzedaży, sklep i kuchnię pokazową. W pierwszym roku działalności młyn stał się również punktem centralnym informacji turystycznej dla całej wyspy Bornholm.

Pierwsi w Polsce


Dziedzictwo kulinarne - logoW Polsce prekursorem działań w ramach projektu były Warmia i Mazury. Polskiemu Regionowi Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle (logotyp obok), koordynowanemu przez regionalnego Licencjobiorcę Igora Hutnikiewicza (dyrektor Departamentu Polityki Jakości Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Marszałkowskiego), udało się zachęcić 8 innych polskich regionów do przystąpienia do sieci Kulinarne Dziedzictwo Europa. Są to regiony: opolski, pomorski, zachodniopomorski, wielkopolski, mazowiecki, świętokrzyski, kujawsko-pomorski oraz dolnośląski.

Jest nas 130


We wrześniu 2012 roku do sieci przyjęto kolejne podmioty z województwa warmińsko-mazurskiego. Są to: Zakład Wędliniarski Flis-Pol – Jarosław Flis, Miłomłyn; Masarnia Warmińska Szymon Masłowski, Gady k. Dywit; Gospodarstwo Rybackie Sp. z o.o. w Mrągowie; Gospodarstwo Rybackie Sp. z o.o. w Ełku; Bar „Młyn”, Banie Mazurskie.
Aktualnie sieć liczy 130 firm, tu znajdziesz listę członków sieci
opr. ab
Czekamy na Wasze zdjęcia i opisy pięknych zakątków regionu, kliknij tutaj, aby dodać swój artykuł lub skontaktuj się z nami pod adresem redakcja@mojemazury.pl.

Komentarze (8) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Od redakcji do Krzysztofa #856440 | 212.160.*.* 22 paź 2012 13:08

    Pytanie w tytule pozostaje otwarte, ma skłonić do myślenia i do poszukiwań. Jeżeli dobrze rozejrzysz się po serwisie, znajdziesz też przepisy. Właśnie zaczynamy cykl publikacji z przepisami na warmińsko-mazurskie potrawy. Mimo wszystko uważam, że w pewnym sensie odpowiedzieliśmy na tytułowe pytanie, zamieszczając link do listy firm skupionych w Sieci.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. jak co? #856285 | 88.156.*.* 22 paź 2012 10:37

    chleb ze smalcem i ogórem

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. Krzysztof #855739 | 88.156.*.* 21 paź 2012 18:51

    Panie Redaktorze, proszę śmiało odpowiedzieć: Czy odpowiedział Pan w treści artykułu na zadane w tytule pytanie ? Dziś każdy może zostać "redaktorem"... to widać. Pozdrawiam Krzysztof

    ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)