Szarlotka raz jeszcze - dziś przepis internauty
2012-10-27 10:00:07(ost. akt: 2012-10-29 09:55:27)
Wasz przepis na szarlotkę jest zbyt pracochłonny i kaloryczny. Proponuję swój chłopski przepis - łatwy i szybki do wykonania - pisze pan Wiktor Przybielski. Ano zobaczmy.
Jabłka zbieram z własnej działki i robię w słoiki zeszklone, gdyż nie mam gdzie przechować - pisze pan Przybielski. Zatem już na wstępie ma nad nami przewagę, bowiem najważniejszy składnik ciasta ma zawsze pod ręką. Oto jego przepis:
Kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 2 jajka, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki stołowe wódki, 1/2 olejku rumowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 kostka margaryny KASIA. Trochę KASI zostawić do wysmarowania spodu od prodiża.
Wszystkie składniki wymieszać, uformować ciasto. Wyłożyć dno oraz boki prodiża ciastem, posypać tartą bułką, wyłożyć jabłka ze słoika (0,9 kg), posypać cynamonem. Udekorować paskami z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. na 55 min. Ciasto pozostawić w formie około 15 min. Wyłożyć na tacę, przykryć i odstawić do następnego dnia. Ciasto jest miękkie i nasiąknięte skraplającą się parą. Nie jest suche i zdrowe na żołądek. Nie należy jeść ciasta gorącego.
Życzę smacznego!
Wykonanie zajmuje mi 40 minut.
Pozdrawiam 68-letni smakosz szarlotki.
Wiktor Przybielski
Życzę smacznego!
Wykonanie zajmuje mi 40 minut.
Pozdrawiam 68-letni smakosz szarlotki.
Wiktor Przybielski
Od redakcji: bardzo nam się ten przepis podoba, zwłaszcza dodatkowy wysokoprocentowy składnik, który u nas nie występował. Szkoda tylko, że pan Wiktor nie opisał, jak przygotowuje jabłka do słoika, bo w końcu to właśnie wsad jabłkowy decyduje ostatecznie o smaku szarlotki. Nie nadesłał nam też zdjęcia swojego ciasta, więc przepis ilustrujemy fotą wybraną przez nas.
Kiedy Pan Wiktor zobaczył swój przepis opublikowany w naszym serwisie, nadesłał ten brakujący opis przygotowania jabłek. Oto on:
Mam na działce jabłka "Jonatan". Jabłka obieram ze skórki, wycinam gniazda, kroję na ósemki i w starym naczyniu po prodiżu próżę na małym ogniu do częściowego rozgotowania. Następnie wkładam w słoiki i pasteryzuję 10 min. W ten sposób mam zapas do następnych zbiorów, no i nic mi się nie zmarnuje.
Bardzo dziękujemy, teraz przepis jest już kompletny.
Mam na działce jabłka "Jonatan". Jabłka obieram ze skórki, wycinam gniazda, kroję na ósemki i w starym naczyniu po prodiżu próżę na małym ogniu do częściowego rozgotowania. Następnie wkładam w słoiki i pasteryzuję 10 min. W ten sposób mam zapas do następnych zbiorów, no i nic mi się nie zmarnuje.
Bardzo dziękujemy, teraz przepis jest już kompletny.
Komentarze (8) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Wiktor #863881 | 89.228.*.* 28 paź 2012 11:17
Do "mano".Spód od prodiża jako forma do ciasta,przynajmiej nie rdzewieje jak te kupowane blaszane formy.
odpowiedz na ten komentarz
gargamel #863701 | 46.186.*.* 28 paź 2012 06:28
Jak mam jabłka słodkie daję 1/2 szklankę cukru.
odpowiedz na ten komentarz
gargamel #863700 | 46.186.*.* 28 paź 2012 06:27
Szarlotka dla leniwych robię od kilkunastu lat. Błyskawiczna szarlotka Składniki · 1 szklanka cukru · 1 szlanka mąki · 1 szklanka bułki tartej · 3/4 kostki masła · 1 łyzeczka proszku do pieczenia · 1 cukier waniliowy · jabłka np. szara reneta Sposob przygotowania(tortownicę wykładam papierem do pieczenia). Wszystko oprócz cukru waniliowego,masła i jabłek wymieszać widelcem. Wysmarowaną tortownicę (średnią) wysypać połową suchej masy. Jabłka pokroić w talarki i wypełnić nimi tortownicę do 3/4 jej wysokości. Posypać cynamonem i cukrem wanilinowym. Wsypać resztę suchej masy. Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki masła (3/4 kostki) i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 40-50 minut. Można posypać cukrem pudrem.
odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
mano #863540 | 89.228.*.* 27 paź 2012 21:57
prodiż wkładamy do piekarnika? coś dużo tego żelastwa
odpowiedz na ten komentarz
Wiktor #863421 | 89.228.*.* 27 paź 2012 20:10
Do rozpróżenia jabłek nie dodaję żadnych dodatków.Jabłka są tak soczyste i słodkie.Pasteryzuję 10 minut a nie 20.Przepraszam.
odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)