Szarlotka raz jeszcze - dziś przepis internauty

2012-10-27 10:00:07 (ost. akt: 2012-10-29 09:55:27)
W szarlotce najważniejsze są jabłka

W szarlotce najważniejsze są jabłka

Autor zdjęcia: Archiwum

Wasz przepis na szarlotkę jest zbyt pracochłonny i kaloryczny. Proponuję swój chłopski przepis - łatwy i szybki do wykonania - pisze pan Wiktor Przybielski. Ano zobaczmy.

Jabłka zbieram z własnej działki i robię w słoiki zeszklone, gdyż nie mam gdzie przechować - pisze pan Przybielski. Zatem już na wstępie ma nad nami przewagę, bowiem najważniejszy składnik ciasta ma zawsze pod ręką. Oto jego przepis:

Kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 2 jajka, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki stołowe wódki, 1/2 olejku rumowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 kostka margaryny KASIA. Trochę KASI zostawić do wysmarowania spodu od prodiża.

Wszystkie składniki wymieszać, uformować ciasto. Wyłożyć dno oraz boki prodiża ciastem, posypać tartą bułką, wyłożyć jabłka ze słoika (0,9 kg), posypać cynamonem. Udekorować paskami z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. na 55 min. Ciasto pozostawić w formie około 15 min. Wyłożyć na tacę, przykryć i odstawić do następnego dnia. Ciasto jest miękkie i nasiąknięte skraplającą się parą. Nie jest suche i zdrowe na żołądek. Nie należy jeść ciasta gorącego.
Życzę smacznego!
Wykonanie zajmuje mi 40 minut.
Pozdrawiam 68-letni smakosz szarlotki.
Wiktor Przybielski

Od redakcji: bardzo nam się ten przepis podoba, zwłaszcza dodatkowy wysokoprocentowy składnik, który u nas nie występował. Szkoda tylko, że pan Wiktor nie opisał, jak przygotowuje jabłka do słoika, bo w końcu to właśnie wsad jabłkowy decyduje ostatecznie o smaku szarlotki. Nie nadesłał nam też zdjęcia swojego ciasta, więc przepis ilustrujemy fotą wybraną przez nas.

Kiedy Pan Wiktor zobaczył swój przepis opublikowany w naszym serwisie, nadesłał ten brakujący opis przygotowania jabłek. Oto on:
Mam na działce jabłka "Jonatan". Jabłka obieram ze skórki, wycinam gniazda, kroję na ósemki i w starym naczyniu po prodiżu próżę na małym ogniu do częściowego rozgotowania. Następnie wkładam w słoiki i pasteryzuję 10 min. W ten sposób mam zapas do następnych zbiorów, no i nic mi się nie zmarnuje.
Bardzo dziękujemy, teraz przepis jest już kompletny.


Czekamy na Wasze zdjęcia i opisy pięknych zakątków regionu, kliknij tutaj, aby dodać swój artykuł lub skontaktuj się z nami pod adresem redakcja@mojemazury.pl.

Komentarze (10) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Wiktor #863881 | 89.228.*.* 28 paź 2012 11:17

    Do "mano".Spód od prodiża jako forma do ciasta,przynajmiej nie rdzewieje jak te kupowane blaszane formy.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. gargamel #863701 | 46.186.*.* 28 paź 2012 06:28

    Jak mam jabłka słodkie daję 1/2 szklankę cukru.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. gargamel #863700 | 46.186.*.* 28 paź 2012 06:27

    Szarlotka dla leniwych robię od kilkunastu lat. Błyskawiczna szarlotka Składniki · 1 szklanka cukru · 1 szlanka mąki · 1 szklanka bułki tartej · 3/4 kostki masła · 1 łyzeczka proszku do pieczenia · 1 cukier waniliowy · jabłka np. szara reneta Sposob przygotowania(tortownicę wykładam papierem do pieczenia). Wszystko oprócz cukru waniliowego,masła i jabłek wymieszać widelcem. Wysmarowaną tortownicę (średnią) wysypać połową suchej masy. Jabłka pokroić w talarki i wypełnić nimi tortownicę do 3/4 jej wysokości. Posypać cynamonem i cukrem wanilinowym. Wsypać resztę suchej masy. Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki masła (3/4 kostki) i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 40-50 minut. Można posypać cukrem pudrem.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. mano #863540 | 89.228.*.* 27 paź 2012 21:57

      prodiż wkładamy do piekarnika? coś dużo tego żelastwa

      ! - + odpowiedz na ten komentarz

    2. Wiktor #863421 | 89.228.*.* 27 paź 2012 20:10

      Do rozpróżenia jabłek nie dodaję żadnych dodatków.Jabłka są tak soczyste i słodkie.Pasteryzuję 10 minut a nie 20.Przepraszam.

      ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

      1. Ela #863163 | 62.152.*.* 27 paź 2012 16:07

        |Oj! Mieć taki skarb w domu! Skarb to znaczy tego Pana tak piekącego. Oj! Można pomarzyć , oj, można. Pozdrawiam!

        Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz

      2. ewa #863024 | 89.228.*.* 27 paź 2012 12:34

        jabłka do słoika , jabłka myjemy,obieramy,wykrawamy gniazda nasienne ,kroimy na mniejsze kawałki lub używamy tarki .Do garnka wlewamy trochę wody (żeby jabłka nie przywarły do dna) wkładamy jabłka dodajemy cynamon,gozdzik,kardamon (wszystko do smaku) dusimy jabłka aż się rozpadną,dodajemy cukier ilość w/g uznania jeszcze chwilę dusimy Napełniamy słoiku i pasteryzujemy .

        Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

      3. mm #862989 | 81.190.*.* 27 paź 2012 12:05

        robie tak samo :)

        ! - + odpowiedz na ten komentarz

      Polecamy