Znacie babkę ziemniaczaną? Któż by nie znał. Bierzemy ziemniaki, ucieramy, odciskamy, dodajemy trochę boczku, wkładamy wszystko do foremki, do pieca - gotowe. Można i tak, ale dzisiaj proponujemy nietypową mazurską wariację kartoflanej babki.
Z tą babką będzie trochę więcej zachodu, ale z drugiej strony odpada ucieranie surowych ziemniaków, co jest czynnością niewdzięczną, męczącą, długotrwałą i powodującą okaleczenia kończyn górnych. Tu zaś stosujemy ziemniaki gotowane.
No więc do dzieła. Podaję składniki na solidną blachę.
No więc do dzieła. Podaję składniki na solidną blachę.
BABKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM
1,5 kg ziemniaków,
8 dag masła,
6 jaj;
FARSZ:
ok. 60 - 70 dag mięsa wołowego bez kości,
2 jajka,
4 dag tłuszczu,
3 - 4 cebule,
1/4 l śmietany,
sól, pieprz.
Ziemniaki lepiej ugotować w mundurkach, ale można też obrane. Ugotowane ziemniaki ucieramy z masłem na jednolitą masę, dodajemy żółtka, a z białek ubijamy sztywną piane. Dodajemy ją do masy ziemniaczanej, solimy, delikatnie mieszamy.
Mięso wołowe do farszu przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na złoto posiekaną cebulę, jajka i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Połowę masy z ziemniaków układamy na dnie wysmarowanej tłuszczem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blachy, na to kładziemy warstwę farszu i przykrywamy drugą częścią masy z ziemniaków. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. godzinę, a nawet trochę dłużej. Po upieczeniu kroi się podobnie jak szarlotka. Podajemy na ciepło z dowolnymi sosami, ze śmietaną lub bez żadnej omasty - i tak jest świetna. Znakomita jest także odsmażana.
1,5 kg ziemniaków,
8 dag masła,
6 jaj;
FARSZ:
ok. 60 - 70 dag mięsa wołowego bez kości,
2 jajka,
4 dag tłuszczu,
3 - 4 cebule,
1/4 l śmietany,
sól, pieprz.
Ziemniaki lepiej ugotować w mundurkach, ale można też obrane. Ugotowane ziemniaki ucieramy z masłem na jednolitą masę, dodajemy żółtka, a z białek ubijamy sztywną piane. Dodajemy ją do masy ziemniaczanej, solimy, delikatnie mieszamy.
Mięso wołowe do farszu przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na złoto posiekaną cebulę, jajka i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Połowę masy z ziemniaków układamy na dnie wysmarowanej tłuszczem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blachy, na to kładziemy warstwę farszu i przykrywamy drugą częścią masy z ziemniaków. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. godzinę, a nawet trochę dłużej. Po upieczeniu kroi się podobnie jak szarlotka. Podajemy na ciepło z dowolnymi sosami, ze śmietaną lub bez żadnej omasty - i tak jest świetna. Znakomita jest także odsmażana.
Komentarze (6) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
kaktuswoj #911600 | 212.160.*.* 7 gru 2012 14:56
Jaką śmietanę ?
! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
RK #884367 | 79.223.*.* 14 lis 2012 20:41
Dzisiaj pieklam, wspaniala.
! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
mm #877241 | 81.190.*.* 9 lis 2012 18:24
u mnie sie robi inaczej ;p zmieniaki starkowane , przyprawy , troszke oleju , to wszystko do prodziza i upiec , najlepsza odsmazana na drugi dzien z jajkiem , mozna do babki wrzucic boczus itp
! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)