8 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie odbył się regionalny finał siódmej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Rywalizowało 8 potraw i 21 produktów, które wybrano podczas eliminacji.
Jak informują organizatorzy, w tegorocznej edycji konkursu zaprezentowano ogółem 38 potraw oraz 100 produktów. Ich twórcami były osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich. Zgodnie z wymogami konkursu, wszyscy uczestnicy byli z województwa warmińsko-mazurskiego.
Do finału w Olsztynie zakwalifikowano 21 produktów oraz 8 potraw, zwycięzców poszczególnych eliminacji subregionalnych, odbywających się kolejno w Elblągu, Ełku i Szczytnie.
Konkurs oceniała 6-osobowa komisja pod przewodnictwem prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego dr. Grzegorza Russaka.
Konkurs oceniała 6-osobowa komisja pod przewodnictwem prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego dr. Grzegorza Russaka.
LAUREACI KONKURSU:
Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego zdobyli:
- Pracownia Cukiernicza Magdalena Kroczek z Łukty za „Lody śmietankowo-miodowe”
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za „Masło naturalne z Warmii, Mazur i Powiśla”
- Miody Mazur, Paweł Murzyn, Piotr Kondraciuk z Gołdapi za „Miód wielokwiatowy”
Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego zdobyli:
- Pracownia Cukiernicza Magdalena Kroczek z Łukty za „Lody śmietankowo-miodowe”
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za „Masło naturalne z Warmii, Mazur i Powiśla”
- Miody Mazur, Paweł Murzyn, Piotr Kondraciuk z Gołdapi za „Miód wielokwiatowy”
Nagrody w poszczególnych podkategoriach zdobyli:
a/ produkty i przetwory mięsne
I miejsce – Gospodarstwo Rolne „Mazurskie Smaki” w Marcinkowie k. Mrągowa za „Boczek wędzony po mazursku”
II miejsce – Restauracja „U Wokulskiego” w Ostródzie za „Filet z kaczki staropolski”
III miejsce – Iwona Śmiarowska z Komorowa k. Białej Piskiej za „Pasztet z dzika spod jałowca”
a/ produkty i przetwory mięsne
I miejsce – Gospodarstwo Rolne „Mazurskie Smaki” w Marcinkowie k. Mrągowa za „Boczek wędzony po mazursku”
II miejsce – Restauracja „U Wokulskiego” w Ostródzie za „Filet z kaczki staropolski”
III miejsce – Iwona Śmiarowska z Komorowa k. Białej Piskiej za „Pasztet z dzika spod jałowca”
b/ produkty i przetwory z ryb
I miejsce – Gospodarstwo Rybackie Sp. z o.o. w Ełku za „Jesiotra wędzonego”
II miejsce – Barbara Tuzimek z Tolkmicka (powiat elbląski) za „Sandacza w panierce”
I miejsce – Gospodarstwo Rybackie Sp. z o.o. w Ełku za „Jesiotra wędzonego”
II miejsce – Barbara Tuzimek z Tolkmicka (powiat elbląski) za „Sandacza w panierce”
c/ produkty i przetwory mleczarskie
Ex equo I miejsce:
Pracownia Cukiernicza Magdalena Kroczek z Łukty za „Lody śmietankowo-miodowe”
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za „Masło naturalne z Warmii, Mazur i Powiśla”
Ex equo I miejsce:
Pracownia Cukiernicza Magdalena Kroczek z Łukty za „Lody śmietankowo-miodowe”
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za „Masło naturalne z Warmii, Mazur i Powiśla”
d/ miody
I miejsce – Miody Mazur, Paweł Murzyn, Piotr Kondraciuk z Gołdapi za „Miód wielokwiatowy”
II miejsce – Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Mazurski” z Gnatowa k. Kętrzyna za „Miód wrzosowy”
III miejsce – Gospodarstwo Rolne Pasieka „Miś” Kazimierz Szymański z Jesionowca k. Wielbarka za „Miód ekologiczny mniszkowy”
I miejsce – Miody Mazur, Paweł Murzyn, Piotr Kondraciuk z Gołdapi za „Miód wielokwiatowy”
II miejsce – Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Mazurski” z Gnatowa k. Kętrzyna za „Miód wrzosowy”
III miejsce – Gospodarstwo Rolne Pasieka „Miś” Kazimierz Szymański z Jesionowca k. Wielbarka za „Miód ekologiczny mniszkowy”
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)
Ex aequo II miejsce:
Kamila Chrząszcz, Tolkmicko za „Rajskie jabłuszka w syropie”
Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku za „Sok z płatków róży”
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowe i cukiernicze
I miejsce – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Piekarnia Dźwierzuty, Dźwierzuty za „Chleb razowy tradycyjny”
II miejsce – Kawiarnia „Moja” Alicja Derdoń, Olsztyn za „Marchewkowiec”
III miejsce – Kawiarnia „U Smolejów”, Łukta za „Sernik”
I miejsce – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Piekarnia Dźwierzuty, Dźwierzuty za „Chleb razowy tradycyjny”
II miejsce – Kawiarnia „Moja” Alicja Derdoń, Olsztyn za „Marchewkowiec”
III miejsce – Kawiarnia „U Smolejów”, Łukta za „Sernik”
Regionalne napoje alkoholowe:
I miejsce – Browar Kormoran Sp. z o.o., Olsztyn za „Porter Warmiński”
II miejsce – Almes Sp. z o.o., Nidzica za „Miód pitny dwójniak Nidzicki”
III miejsce – Halina Smyk, Pieniężno za „Nalewkę domową „orzechówkę”
I miejsce – Browar Kormoran Sp. z o.o., Olsztyn za „Porter Warmiński”
II miejsce – Almes Sp. z o.o., Nidzica za „Miód pitny dwójniak Nidzicki”
III miejsce – Halina Smyk, Pieniężno za „Nalewkę domową „orzechówkę”
Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii regionalne napoje alkoholowe zdobył Browar Kormoran Sp. z o.o. z Olsztyna za „Porter Warmiński”
Potrawy (przedsiębiorstwa/szkoły)
I miejsce – Mateusz Siemaszko, Rafał Szyszka, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie za „Pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą”
II miejsce – Natalia Antoniuk, Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu za „Kaszankę prababki Zosi na pajdzie chleba, podaną z konfiturą z czerwonej cebuli”
III miejsce – Agata Kopyś, Marianna Łączyńska, Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie za „Mazurską zapiekankę z ryby”
Potrawy (przedsiębiorstwa/szkoły)
I miejsce – Mateusz Siemaszko, Rafał Szyszka, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie za „Pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą”
II miejsce – Natalia Antoniuk, Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu za „Kaszankę prababki Zosi na pajdzie chleba, podaną z konfiturą z czerwonej cebuli”
III miejsce – Agata Kopyś, Marianna Łączyńska, Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie za „Mazurską zapiekankę z ryby”
Potrawy (osoby fizyczne)
I miejsce – Barbara Pepłowska, Nerwik k. Purdy za „Potrawę pana sędziego – flaczki z lina z grzybami”
II miejsce – Agroturystyka „Placówka” Agata Rudnicka, Wężówka k. Wydmin za „Chłodnik z "Placówki” w towarzystwie kraszonych ziemniaków”
III miejsce – Wioska Tematyczna „Królewiacy”, Królewo k. Morąga za „Czerninę „Królewską”
I miejsce – Barbara Pepłowska, Nerwik k. Purdy za „Potrawę pana sędziego – flaczki z lina z grzybami”
II miejsce – Agroturystyka „Placówka” Agata Rudnicka, Wężówka k. Wydmin za „Chłodnik z "Placówki” w towarzystwie kraszonych ziemniaków”
III miejsce – Wioska Tematyczna „Królewiacy”, Królewo k. Morąga za „Czerninę „Królewską”
Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii potrawy regionalne zdobyli:
- Mateusz Siemaszko i Rafał Szyszka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie za „Pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą”
- Barbara Pepłowska z Nerwika k. Purdy za „Potrawę pana sędziego – flaczki z lina z grzybami”
- Mateusz Siemaszko i Rafał Szyszka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie za „Pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą”
- Barbara Pepłowska z Nerwika k. Purdy za „Potrawę pana sędziego – flaczki z lina z grzybami”
Przyznano również nagrody specjalne:
* Zarządu Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej:
- Krystynie Hadała z Wargielit k. Bartoszyc za „Nalewkę tarninową”
- Iwonie Rozwadowskiej i Elżbiecie Zagórskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Mrocznie za „Gęś pieczoną z jabłkami”
* Agencji Rynku Rolnego:
- Zespołowi Szkół Licealnych i Zawodowych z Olecka za „Sok z płatków róży”.
* Zarządu Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej:
- Krystynie Hadała z Wargielit k. Bartoszyc za „Nalewkę tarninową”
- Iwonie Rozwadowskiej i Elżbiecie Zagórskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Mrocznie za „Gęś pieczoną z jabłkami”
* Agencji Rynku Rolnego:
- Zespołowi Szkół Licealnych i Zawodowych z Olecka za „Sok z płatków róży”.
Zwieńczeniem konkursu będzie wydanie broszury „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, w której znajdą się przepisy kulinarne na produkty oraz potrawy biorące udział w konkursie. W ten sposób zostaje zachowane to, co unikatowe i niepowtarzalne w naszym regionalnym dziedzictwie kulinarnym.
Organizatorami siódmej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” byli: samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
— Dziedzictwo kulinarne jest niezwykle ważne, to wartość sama w sobie, tego nie da się kupić — podsumował konkurs dr Grzegorz Russak, przewodniczący komisji oceniającej. — Macie mnóstwo dziczyzny, ryb, runa leśnego. Właśnie kuchnia powinna być tym co przede wszystkim oferuje się turystom. Ludzie na całym świecie mają poczucie smaku, jeżeli coś im zasmakuje, na pewno tu wrócą. Zapominamy o stylach i zabytkach, ale o kuchni nigdy.
opr. ab na podstawie materiałów ze strony http://wrota.warmia.mazury.pl
opr. ab na podstawie materiałów ze strony http://wrota.warmia.mazury.pl
Komentarze (32) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
gumoleon #920354 | 83.24.*.* 16 gru 2012 12:53
Elitka się nażarła i podzieliła nagrodami.I o to chodzi!!!
Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! odpowiedz na ten komentarz
YETI #918310 | 89.229.*.* 14 gru 2012 00:47
To takie amatorskie konkursy, które nie mają żadnego prestiżu i nic nie wnoszą. W Ełku w pólfinale w jednej z kategorii dwóch startujących i dwa Ex aequo I miejsce. Przecież to jakaś kpina. Zmagać się z kilkudziesięcioma producentami z całej Polski, gdzie jury to autorytety i wygrać- to jest satysfakcja! A to- to przedszkole i układy.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! odpowiedz na ten komentarz
EUczanin #916107 | 89.228.*.* 12 gru 2012 08:34
My w Ełku też "jedziemy" po władzy,ale nasza rybka z Ełku na balonach doleciała na konkurs i wygrała.I jesteśmy z tego dumni. A władza czy to w Piszu czy w Ełku jest odporna na krytykę. Wybierajcie dobrego włodarza...Nasz wódz - mimo wielu krytyków wygrał drugą kadencję i chyba długo będzie wygrywał.Dobry jest.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
Piski Sąd pod Sąd #915880 | 84.215.*.* 11 gru 2012 21:49
Pisz to jedna tajna mafia,czyli mam na mysli policje,prokurature,sąd i inni,a kto wie to nie musze tego pisac.No i ci ze strazy pochodzacy z Elku i Szczytna,tfuuuu,wymiotowac sie chce.
Ocena komentarza: warty uwagi (7) ! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)
black alibaba #914658 | 46.204.*.* 10 gru 2012 19:31
Po co komu takie "sztuczne" konkursy, organizowane w każdym miasteczku, co tydzień ? Czy w tym województwie o najwyższym poziomie nędzy i bezrobocia, samorząd nie ma poważniejszych problemów do rozwiązania?
Ocena komentarza: warty uwagi (5) ! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
Doooo A. J. Szymborski jest nadal radnym powi #914643 | 46.76.*.* 10 gru 2012 19:10
tfuj! ciągle nawijasz o truszkowskim …. sam bym na niego z chencią zrobił …
Ocena komentarza: warty uwagi (4) ! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
Arab #914614 | 83.24.*.* 10 gru 2012 18:40
http://tnij.org/tlai hehe i wszystko jasne
! odpowiedz na ten komentarz
niżej #914602 | 37.31.*.* 10 gru 2012 18:33
prokuraturę w Piszu trzeba podać do sądu
Ocena komentarza: warty uwagi (4) ! odpowiedz na ten komentarz
J23 na e,meryturze #914585 | 83.9.*.* 10 gru 2012 18:17
Jeżeli prawdą jest tylko mała cząstka o w/w.radnych to wojewoda korzystając ze swoich uprawnień powinien rozgonić to towarzystwo nepotyzmu, wzajemnej adoracji i łamania norm demokratycznych i zarządzić nowe wybory. Ciekawe czemu jeszcze nie zadziałały struktury państwowe powołane do przestrzegania praworządności w postaci prokuratury
Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)
Fanatycy ”obiecanek-cacanek A”lickiego #914513 | 77.115.*.* 10 gru 2012 17:00
Nasz włodarz obiecywał, tak rozsławić Pisz, sprowadzić turystów. Zorganizował festiwal Grzańca w zimie, kilkadziesiąt lutym. Było kilkadziesiąt osób z Pisza, turysty nikt na oczy nie widział. Z pół miliona impreza kosztowała gminę. Smaki też zorganizował leśne i myśliwskie. Kasy naszej wydał na to, kilka stoisk wystawczych ludzi nie z Pisza na ryku postawił, do miejskiej kasy nie wpłynął ani grosz z tego tytułu. Nic z tego mieszakańcy nie zyskali. . W smakach widzimy, że też nie rozsławił Pisza, nawet smakiem alkoholowego grzańca.
Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)