Mazurski barszcz czerwony – czyli wybór należy do Ciebie

2013-01-07 15:50:12 (ost. akt: 2013-01-07 18:54:20)
Mazurski barszcz czerwony – czyli wybór należy do Ciebie

Barszcz najlepiej podawać z osobno ugotowanymi ziemniakami ze skwarkami

Autor zdjęcia: Google

Barszcz czerwony to potrawa bardzo popularna i dość prosta w przygotowaniu. Podstawa zawsze jest taka sama: buraki i wywar rosołowy. Ale różnice niekiedy bywają zaskakująco wyraziste.

Znaleźliśmy dwa przepisy na barszcz mazurski. Pierwszy bazuje na wywarze z samych warzyw, drugi zaleca wywar mięsno-warzywny. Przygotowanie jest podobne, ale oczywiście efekt jest w każdym przypadku wyraźnie inny. Osobiście wolę ten mięsny, ale wybór należy do każdego z Was.


Najpierw przepis z wywarem tylko warzywnym, który znalazłem w książce Małgorzaty Jankowskiej-Buttitta „Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur”.




Potrzebujemy:


4 średnie buraki
2 litry wody
4 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler (lub pół większego)
1 por
2 cebule
2 łyżki mąki
pół szklanki śmietany
sól, cukier, majeranek, listek laurowy, ocet winny lub spirytusowy

Przygotowanie:


Buraki wyszorować i ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić i ugotować z dodatkiem listka laurowego. Do wywary dodać utarte buraki, posolić. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy, doprawić odrobiną cukru i octem (według uznania, ja daję dwie łyżki). Podawać z osobno ugotowanymi ziemniakami ze skwarkami ze słoniny lub boczku.

Teraz wersja mięsna, którą znalazłem w książce „Smak Mazur” pod redakcja Tadeusza Ostojskiego.

Potrzebne składniki:


1 kg buraków
½ kg wołowiny na rosół
1 kość wołowa
2 l wody
4 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler (lub pół większego)
1 por
1 cebula
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki mąki
łyżeczka majeranku
szklanka kwaśnej śmietany
3 – 4 łyżeczki octu winnego lub spirytusowego
sól, cukier

Przygotowanie:


Buraki wyszorować, opłukać, ugotować do miękkości, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa obrać, umyć i pokroić, włożyć do zimnej wody razem z kością, mięsem, cebulą i zielem angielskim. Ugotować wywar, posolić do smaku. Miękkie mięso i kość wyjąć, wywar przecedzić, dodać do niego starte buraki i majeranek, zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy, doprawić odrobiną cukru i octem. Mięso z zupy drobno pokroić i dodawać do zupy najlepiej prosto na talerze.
Ziemniaki można ugotować jednocześnie z innymi warzywami w zupie, ale lepiej gotować je osobno i wkładać do zupy bezpośrednio na talerze. Można też – podobnie jak w poprzednim przepisie – podawać je na oddzielnych talerzach ze skwarkami.
O książce:
Małgorzata ButtittaMałgorzata K. Jankowska-Buttitta: Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, wydawnictwo Jaworowy Dwór 2007, zdjęcia: Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie, Katarzyna Wasilewska, Grzegorz Korwin-Szymanowski, wstęp: Wojciech Kass.
Książka zawiera ok. 300 przepisów.

O książce:
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie i wstęp Rafał Wolski, wydawnictwo Retman Dąbrówno 2006


Czekamy na Wasze zdjęcia i opisy pięknych zakątków regionu, kliknij tutaj, aby dodać swój artykuł lub skontaktuj się z nami pod adresem redakcja@mojemazury.pl.

Komentarze (9) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. ponury #3092633 | 46.204.*.* 19 lut 2022 10:30

    Fatalne foto.A barszcz? Czym różni się od barszczu pomorskiego,kurpiowskiego,śląskiego,ka szubskiego,krakowskiego i innych? ilością śmietany?

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. pycha #1050851 | 31.135.*.* 10 kwi 2013 20:28

    moje ulubione danie

    ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. gosc #1017375 | 2.222.*.* 10 mar 2013 12:29

      mmmm pysznie to wyglada

      ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

      1. TAAA #985124 | 80.55.*.* 11 lut 2013 18:10

        BEZNADZIEJA..PRZEPISY Z KSIAZKI KUCHARSKIEJ..MASAKRA JAKBY NIE BYLO ZDOLNYCH KUCHARZY KTORZY MOGA POCHWALIC SIE SWOIM DOSWIADCZENIEIM I POMYSLEM NA DOBRE REGIONALNE DANIE

        Ocena komentarza: poniżej poziomu (-2) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (3)

        Polecamy