Sernik z kruszonką (albo bez)

2013-01-28 12:37:12 (ost. akt: 2013-01-28 12:36:28)
Pachnie i wygląda pięknie, smakuje tak samo

Pachnie i wygląda pięknie, smakuje tak samo

Autor zdjęcia: Adam Bartnikowski

W czasach mojego dzieciństwa w moim domu królowały dwa ciasta: makowiec i sernik. Niektórzy z nas woleli makowiec (jeden z moich braci i mama), inni - w tym ja i drugi brat - preferowali sernik. O makowcu przy innej okazji, dziś pomówmy o serniku.

Najpierw musimy podjąć decyzję w sprawie spodu sernika. Możemy go upiec całkiem bez spodu, możemy położyć na spód blachy zwykłe herbatniki, ale możemy też – co proponuję – zrobić:

Kruche ciasto. Oto składniki:
• 2 szklanki mąki
• łyżeczkę proszku do pieczenia
• pół szklanki cukru pudru
• trochę więcej niż pół kostki masła
• 3 żółtka
• 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
• Do posypania zapieczonej warstwy ciasta będziemy potrzebować trochę tartej bułki.

Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy drobno pokrojone masło (ja ucieram twarde, mocno schłodzone masło na tarce z grubymi oczkami) i wyrabiamy widelcem aż do uzyskania grudkowatej konsystencji. Dodajemy żółtka i śmietanę i dalej wyrabiamy ciasto aż do uzyskania jednolitej, dość twardej masy. Można tą masą od razu wyłożyć dno formy (oczywiście uprzednio wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia), lepiej jednak solidnie ciasto schłodzić (włożyć do torebki foliowej i trzymać ok. godzinę w zamrażarce) i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Takie ciasto będzie bardziej pulchne. Blachę z ciastem wkładamy na 8 - 10 minut do piekarnika (temp. 180 stopni), potem nieco studzimy, posypujemy tartą bułką i wykładamy na nią masę serową.

Na tę masę potrzebujemy:


• Kilogram mielonego sera (ja kupuję gotowy twaróg w wiaderkach, ale można też zmielić tłusty twaróg – wtedy jednak musimy przepuścić go przez maszynkę co najmniej dwa razy).
• 2 szklanki cukru (używam cukru pudru, ale może być też zwykły cukier kryształ - jeżeli porządnie wymieszamy, kryształki w końcu się rozpuszczą)
• Torebkę cukru waniliowego
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 3 białka
Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie mieszamy na gładką, jednolitą masę. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z masą serową. UWAGA: niektórzy wolą sernik bez tej ubitej piany, jest wtedy jakby bardziej zwarty, ubity. Cóż, kwestia gustu - oba są dobre.

Pozostaje do rozstrzygnięcia kolejny dylemat: dać czy nie dać kruszonkę. Osobiście jestem za, ale są tacy, którzy nie chcą psuć czystej formy sernika. Na wszelki wypadek podaję przepis.

Potrzebujemy:


• 200 g mąki
• 120 g cukru
• Pół kostki roztopionego masła

Najpierw mieszamy mąkę z cukrem i stopniowo dodajemy roztopione masło, wyrabiając ciasto najpierw widelcem, potem między palcami tak, aby powstały grudki. Posypujemy nimi powierzchnię sernika i wkładamy całość do piekarnika (180 stopni) na nieco ponad godzinę.

Adam Bartnikowski




Czekamy na Wasze zdjęcia i opisy pięknych zakątków regionu, kliknij tutaj, aby dodać swój artykuł lub skontaktuj się z nami pod adresem redakcja@mojemazury.pl.

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. kolo #970466 | 79.187.*.* 30 sty 2013 10:27

    Sernik to ulubione ciasto dużych chłopców... małych pewnie też.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

Polecamy