Mazurska kuchnia Kasi Enerlich: pasztet z pieczonych bakłażanów

2014-11-03 14:36:21 (ost. akt: 2014-11-03 14:37:44)
Mazurska kuchnia Kasi Enerlich: pasztet z pieczonych bakłażanów

Autor zdjęcia: Katarzyna Enerlich

Znana pisarka Katarzyna Enerlich w kuchni czuje się jak ryba w wodzie. Preferuje warzywa i eksperymentuje z nimi na różne sposoby. Dziś wariacje pani Kasi na temat bakłażanów.

Upiekłam dwa spore bakłażany w całości. Łatwo się je potem "wyciska" do miski i uciera blenderem na masę. Do tego dodałam połowę średniego potarkowanego kabaczka (najpierw go posoliłam i odcisnęłam sok), trochę smażonej cebulki i cztery jajka. Zmieliłam pestki dyni i słonecznika i też dorzuciłam. Dosypałam bułki tartej do leciutkiej gęstości, ale nie przesadnie. Te wszystkie czynności wykonuję "na oko", więc nie podaję dokładnej miary wszystkich składników. Teraz przyprawy: sól, pieprz czarny i czerwony, chili, kmin rzymski, czosnek, majeranek, tymianek, bazylia i sporo gałki muszkatołowej. Dodałam kilka suszonych pokrojonych pomidorów i pół szklanki oleju. Wszystko wymieszałam i zapiekłam w keksówce. Przed podaniem podsmażyłam, bo zdążył wystygnąć. Smakuje chyba jeszcze bardziej. Podałam na liściach rukoli. Posypałam kiełkami brokuła. Pomidorki koktajlowe jeszcze z ogródka, więc pełne smaku lata...
Pasztet naprawdę jest pyszny i delikatny.
Katarzyna Enerlich:
Pisarka, dziennikarka, urodziła się w Mrągowie, obecnie mieszka w domu pod Mrągowem. Debiutowała w wieku 12 lat w czasopiśmie Płomyk, studiowała dziennikarstwo na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Pracowała m.in. w Gazecie Olsztyńskiej, współpracowała z licznymi redakcjami, m.in. z Gazetą Współczesną i Telewizją Polską.

Dotychczas wydała:
• 2009, Prowincja pełna marzeń,
• 2010, Czas w dom zaklęty,
• 2010, Kwiat Diabelskiej Góry,
• 2010, Prowincja pełna gwiazd,
• 2010, Oplątani Mazurami,
• 2011, Kiedyś przy Błękitnym Księżycu,
• 2011, Prowincja pełna słońca,
• 2012, Czarodziejka Jezior
• 2013, Prowincja pełna smaków
• 2014, Prowincja pełna czarów
• 2014, Prowincja pełna szeptów

Czekamy na Wasze zdjęcia i opisy pięknych zakątków regionu, kliknij tutaj, aby dodać swój artykuł lub skontaktuj się z nami pod adresem redakcja@mojemazury.pl.
Zobacz w naszej bazie

Przewodnik lokalny

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. zyta #1535046 | 37.7.*.* 6 lis 2014 10:08

    to baklazany rosną na Mazurach??? niejadalne, moze lepiej nauczyć sie gotować zrazy usmazyc schabowego???tak na oko to wszystko mozna wrzucić do miski i zblenderować- nawet pies tego nie zje.. fuj!!

    ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    Polecamy