Katarzyna Enerlich, znana pisarka zaprzyjaźniona z naszym serwisem, dzieli się z nami swoimi pomysłami na oryginalne dania. Dziś jej pomysł na falafele z ciecierzycy z sosem pieczarkowym.
Suchą ciecierzycę (pół niewielkiej torebki) namoczyłam na noc. W drugim naczyniu namoczyłam płatki owsiane (nieco więcej niż pół szklanki). Na drugi dzień rano zmieliłam wszystko w maszynce. Dodałam mielone orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni (mieszankę taką mam stale pod ręką) oraz jedno jajko. Posoliłam, dodałam pieprz, bazylię, tymianek, czosnek, kmin rzymski i gałkę muszkatołową. Wymieszałam, zrobiłam coś na kształt pulpetów, obtoczyłam w panierce z sezamu i usmażyłam w głębokim tłuszczu.
Przyrządziłam sos pieczarkowy - udusiłam pieczarki w całości, zalałam śmietaną (można mlekiem kokosowym), dosmaczyłam solą, pieprzem i czosnkiem i posypałam natką pietruszki. Gotowe falafele (czyli prawie pulpety) wrzuciłam do sosu. Nasiąkły, nawilgotniły się. Przygotowałam kiszoną kapustę z jabłkiem i nutą chrzanu. Zimą bowiem jemy kiszonki i są one najzdrowsze. Z nich to mamy zdrowe kultury bakterii oraz z najlepszego na świecie chleba na zakwasie. Jogurty zostawiamy na lato, bo zimą wychładzają.
Taki obiad posypałam kiełkami i pieprzem. Mistrzostwo świata! - jak mawia moja sąsiadka Anna Małyszko
Przyrządziłam sos pieczarkowy - udusiłam pieczarki w całości, zalałam śmietaną (można mlekiem kokosowym), dosmaczyłam solą, pieprzem i czosnkiem i posypałam natką pietruszki. Gotowe falafele (czyli prawie pulpety) wrzuciłam do sosu. Nasiąkły, nawilgotniły się. Przygotowałam kiszoną kapustę z jabłkiem i nutą chrzanu. Zimą bowiem jemy kiszonki i są one najzdrowsze. Z nich to mamy zdrowe kultury bakterii oraz z najlepszego na świecie chleba na zakwasie. Jogurty zostawiamy na lato, bo zimą wychładzają.
Taki obiad posypałam kiełkami i pieprzem. Mistrzostwo świata! - jak mawia moja sąsiadka Anna Małyszko
Pisarka, dziennikarka, urodziła się w Mrągowie, obecnie mieszka w domu pod Mrągowem. Debiutowała w wieku 12 lat w czasopiśmie Płomyk, studiowała dziennikarstwo na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Pracowała m.in. w Gazecie Olsztyńskiej, współpracowała z licznymi redakcjami, m.in. z Gazetą Współczesną i Telewizją Polską.
Dotychczas wydała:
• 2009, Prowincja pełna marzeń,
• 2010, Czas w dom zaklęty,
• 2010, Kwiat Diabelskiej Góry,
• 2010, Prowincja pełna gwiazd,
• 2010, Oplątani Mazurami,
• 2011, Kiedyś przy Błękitnym Księżycu,
• 2011, Prowincja pełna słońca,
• 2012, Czarodziejka Jezior
• 2013, Prowincja pełna smaków
• 2014, Prowincja pełna czarów
• 2009, Prowincja pełna marzeń,
• 2010, Czas w dom zaklęty,
• 2010, Kwiat Diabelskiej Góry,
• 2010, Prowincja pełna gwiazd,
• 2010, Oplątani Mazurami,
• 2011, Kiedyś przy Błękitnym Księżycu,
• 2011, Prowincja pełna słońca,
• 2012, Czarodziejka Jezior
• 2013, Prowincja pełna smaków
• 2014, Prowincja pełna czarów
Komentarze (4) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
Swojak #3101852 | 89.229.*.* 19 cze 2022 15:00
z pisaniny nie da się wyżyć? teraz sławna kucharka! Śmieszne, że promujecie tę panią.
! odpowiedz na ten komentarz
Pati #1662897 | 86.152.*.* 11 lut 2015 20:26
Pani Kasiu dzieki Pani ksiazkom czuje zapach moich rodzinnych Mazur na obczyznie. Latwiej zniesc nostalgie, gdy mozna sledzic losy Ludmily na tle mazurskiego krajobrazu. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie.
! odpowiedz na ten komentarz
Czytelniczka ze Swiętajna #1661494 | 178.43.*.* 10 lut 2015 16:28
Pozdrawiam serdecznie P.Kasię i czekam na nowe książki
! odpowiedz na ten komentarz
nicki #1661355 | 178.56.*.* 10 lut 2015 14:00
A tak zdrowo się zapowiadało, ale ten głęboki tłuszcz popsuł wszystko, wielka szkoda
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) ! odpowiedz na ten komentarz