Tajemnice kuchni Kasi Enerlich; zupa krem z pora z wanilią

2015-03-02 11:40:41 (ost. akt: 2015-03-02 11:45:52)
Tajemnice kuchni Kasi Enerlich; zupa krem z pora z wanilią

Autor zdjęcia: Katarzyna Enerlich

Pierwszy raz coś takiego jadłam. Niezwykłe połączenie, podpatrzone w Jadłonomiai z tej inspiracji, ze szczyptą mojej wyobraźni.

Najpierw przygotowałam wywar z warzyw, pełen smaku włoszczyzny, z sosem sojowym. Może trochę za dużo go dodałam, więc zupa wyszła ciemniejsza, ale smak jest wspaniały. Wywar odcedziłam. Poddusiłam na patelni ziemniaki i pory (białe części), dodałam ząbek czosnku. Dodałam laskę wanilii. Można ją później wyjąć, ale ja na koniec zblendowałam całość z tą wanilią. Warzywa dodałam do wywaru, podgotowałam, zmieliłam na masę, dodałam około szklankę mleka (lepiej na oko, żeby krem nie był za rzadki), dosmaczyłam solą, pieprzem, świeżą utartą gałką muszkatołową, pieprzem cayenne i odrobiną soku z cytryny. Uprażyłam migdały, posypałam przed podaniem i całość polałam olejem z orzechów włoskich. Dawnom nie jadła takiej waniliowo - warzywnej ciekawostki!

Katarzyna Enerlich:
Pisarka, dziennikarka, urodziła się w Mrągowie, obecnie mieszka w domu pod Mrągowem. Debiutowała w wieku 12 lat w czasopiśmie Płomyk, studiowała dziennikarstwo na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Pracowała m.in. w Gazecie Olsztyńskiej, współpracowała z licznymi redakcjami, m.in. z Gazetą Współczesną i Telewizją Polską.

Dotychczas wydała:
• 2009, Prowincja pełna marzeń,
• 2010, Czas w dom zaklęty,
• 2010, Kwiat Diabelskiej Góry,
• 2010, Prowincja pełna gwiazd,
• 2010, Oplątani Mazurami,
• 2011, Kiedyś przy Błękitnym Księżycu,
• 2011, Prowincja pełna słońca,
• 2012, Czarodziejka Jezior
• 2013, Prowincja pełna smaków
• 2014, Prowincja pełna czarów
• 2014, Prowincja pełna szeptów


Czekamy na Wasze zdjęcia i opisy pięknych zakątków regionu, kliknij tutaj, aby dodać swój artykuł lub skontaktuj się z nami pod adresem redakcja@mojemazury.pl.

Komentarze (6) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Smakosz z Roztocza #1932399 | 79.185.*.* 15 lut 2016 17:17

    Komu służą te złosliwosci - kazdy ma swój gust - to bez sensu kogoś krytykować - Doskonałość jest w sercu człowieka tak samo odbiera sie poezję czy powieści które mają wyjatkowy urok -Ludzie zyczliwi zapraszają Panią Katarzynę na spotkania autorskie -słuchaja jej z zapartym tchem - wpatrzeni w nia jak w obrazek -

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. Swojak #1808745 | 89.229.*.* 4 wrz 2015 19:15

    Nie chodzi o zazdość. 2015 - Prowincja pełna zupy krem. Czytelniczka tez nie ma pojęcia jak wygląda polska zupa. Wszysto robicie dla szpanu. Kremy i inne duperele.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. Czytelniczka #1808180 | 81.15.*.* 3 wrz 2015 21:54

      Zazdrość- jakie to 'polskie'. Brak słów. A może by tak cieszyć się z drugą osobą, że podając czy jedząc taką zupę jest tak po prostu przy tym szczęśliwa? Czy nie jest łatwiej powiedzieć dobre słowo niż rzucać jadem? Ależ przecież sami jesteście nieszczęśliwi i nie potraficie znaleźć szczęścia w prostocie, więc komentarz niskich lotów to wszystko co możecie od siebie dać drugiemu człowiekowi. Pani Kasiu- serdeczności. :) Czytam i czekam wciąż na więcej :)

      ! - + odpowiedz na ten komentarz

    2. swojak #1773559 | 89.229.*.* 11 lip 2015 17:17

      Co Pani Kasiu wypocinki nie schodzą i trzeba budżet poprawić przepisikiem na nędzną zupkę? Kobieto nie masz pojęcie jak wygląda i smakuje polska zupa. A do redakcji. Przestańcie promować tę Panią. Macie układ czy bicie się straży miejskiej?

      ! - + odpowiedz na ten komentarz

    3. Mika #1680776 | 89.231.*.* 4 mar 2015 09:11

      Obrzydliwe te urozmaicane potrawki.

      Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

    Polecamy