Szczaw na Mazurach rośnie prawie wszędzie, a jeżeli nie ma go w Waszej okolicy, to możecie posiać w ogródku lub w skrzynce na balkonie. Smak szczawiowej odpłaci Wam Wasz trud. Ten przepis przysłała nam pani Ela z Pisza.
Moja zupa szczawiowa jest bardzo prosta do przygotowania i smakuje wyśmienicie. Można ją podawać z ziemniakami okraszonymi skwareczkami albo z jajkiem na twardo, a nawet w wersji "na bogato" - z jednym i drugim.
Składniki:
duży pęczek szczawiu, 2 niezbyt duże marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy, 5 szt ziela angielskiego, sól, pieprz, ząbek czosnku, 150 ml słodkiej śmietany, 5 jaj
duży pęczek szczawiu, 2 niezbyt duże marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy, 5 szt ziela angielskiego, sól, pieprz, ząbek czosnku, 150 ml słodkiej śmietany, 5 jaj
Wykonanie:
Włoszczyznę obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka dodając przyprawy – gotujemy bulion ok 15 min. Szczaw przebieramy, usuwając brzydkie liście, myjemy, osuszamy, siekamy i wrzucamy do zupy. W miseczce roztrzepujemy 1 jajko, dodajemy do niego śmietanę i jeszcze chwilę utrzepujemy. Wlewamy wszystko do zupy cienką strużką cały czas mieszając. Na koniec dodajemy roztarty czosnek i doprawiamy do smaku. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo lub ziemniaczkami okraszonymi skwarkami, albo z jednym i drugim.
Włoszczyznę obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka dodając przyprawy – gotujemy bulion ok 15 min. Szczaw przebieramy, usuwając brzydkie liście, myjemy, osuszamy, siekamy i wrzucamy do zupy. W miseczce roztrzepujemy 1 jajko, dodajemy do niego śmietanę i jeszcze chwilę utrzepujemy. Wlewamy wszystko do zupy cienką strużką cały czas mieszając. Na koniec dodajemy roztarty czosnek i doprawiamy do smaku. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo lub ziemniaczkami okraszonymi skwarkami, albo z jednym i drugim.
Smacznego :-)
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez