Partnerem serwisu jest firma M.K.Szuster

Mazurska kuchnia: Zapiekanka babci Marysi z sosem beszamelowym

2015-09-22 14:34:32 (ost. akt: 2015-09-22 14:33:27)
Tak wygląda zapiekanka po wyjęciu z piekarnika

Tak wygląda zapiekanka po wyjęciu z piekarnika

Autor zdjęcia: Agnieszka Maliszewska

Najbardziej mazurskie w tej zapiekance są ziemniaki i cebula - bo te składniki były obecne w każdej mazurskiej kuchni przez cały rok. Reszta to już współczesne fantazje wzmiankowanej babci Marysi.

Na miłe powitanie gości albo super obiadokolację, kurczak w sosie beszamelowym z pieczarkami i cebulą jest idealny, bo ciepły i pyszny. Przepis babci Marysi z podpiekanym serem żółtym - niebo w gębie! To moja ulubiona zapiekanka, która nie ma równych. Babcia Marysia to tak naprawdę moja teściową, ale w rodzinie nazywamy ją babcią Marysią, no bo w końcu jest babcią moich dzieci i wcale się na tę babcię nie obraża. No więc właśnie ta babcia - niebabcia zaraziła mnie tym przepisem. Bardzo często robię tę niezwykłą zapiekanką, aby czymś fajnym nakarmić głodnych gości.

Na naszą zapiekankę musimy kupić:
2 duże piersi z kurczaka,
10 pieczarek,
3 cebule,
dużą śmietanę 18 %,
5 ziemniaków,
kawałek sera żółtego (około 20 dag ), który należy zetrzeć na tarce
2 torebki sosu beszamelowego (jeśli nie uda się kupić, to robimy go według wskazówek poniżej). Może być też gotowy sos w proszku do zapiekanek z kurczakiem i pieczarek, ale to jednak nie to samo.

Sposób wykonania:
Najpierw obiecany przepis na sos beszamelowy: robimy zasmażkę z mąki pszennej i masła, pod koniec smażenia rozprowadzamy zasmażkę mlekiem i doprowadzamy do konsystencji gęstego sosu. Sos beszamelowy jest niezbędny, aby zapiekanka smakowała idealnie tak, jak u babci Marysi, ale oczywiście możecie zrobić po swojemu i na pewno też będzie dobra.

1. Ziemniaki obieramy i kroimy na niezbyt grube plastry, wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 15 minut,
2. Mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą warzywną (bogaty wybór w sklepach) i podsmażamy na patelni, o tak:































3. Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki,
4. Cebulę obieramy, kroimy na pół i potem na cienkie paski,

























5. Na tarce ścieramy ser lub kroimy na cieniutkie paseczki, będzie potrzebny 10 minut przed wyjęciem z piekarnika zapiekanki. Posypiemy nim gorący mix z warzyw i kurczaka,
6. Jeżeli kupiliśmy sos w torebkach, 2 torebki sosu rozrabiamy śmietaną 18% (całe duże opakowanie), do tego powolutku dodajemy pół szklanki zagotowanej wody, dokładnie mieszamy i wylewamy na produkty zapiekanki, uprzednio poukładane warstwami w brytfance.

Sposób układania składników zapiekanki do brytfanny:
Najpierw kładziemy połowę usmażonych i ostudzonych kawałków kurczaka, na to więcej niż połowę plasterków cebuli, pieczarki, znów pozostałe kawałki mięsa, troszkę cebuli i na końcu w różnych miejscach wkładamy ostudzone talarki ziemniaków. Po ułożeniu powinno to wyglądać mniej więcej tak:
























Przygotowaną zapiekankę przed pieczeniem wkładamy na minimum godzinę do lodówki, potem pieczemy w piekarniku w 200 °C. Gdy zapiekanka zacznie perkotać, co poznamy po charakterystycznych odgłosach (powinniśmy je usłyszeć mniej więcej po 30 minutach), pieczemy jeszcze 10 minut, po tym czasie posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze kolejne 10 minut. Gotowe.





Czekamy na Wasze zdjęcia i opisy pięknych zakątków regionu, kliknij tutaj, aby dodać swój artykuł lub skontaktuj się z nami pod adresem redakcja@mojemazury.pl.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB