Moje Mazury Nasza Warmia Moje Żulawy
21 maja 2025, środa
imieniny: Jana, Moniki, Wiktora
  • Warmia
  • Żuławy i Powiśle
  • Gazeta Olsztyńska
  • WM.pl
  • Poznaj Mazury
  • Ciekawe miejsca
  • Jeziora
  • Noclegi i Usługi
  • Szlaki
  • Galerie
  • Mapa
  • Natura

Kluski-klinki ze skwarkami

  Galeria z dnia 29 paź 2012 16:59   Tagi: Warmia, Mazury, gotowanie, przepisy, kluski z kartofli

Ziemniaki w mundurkach ugotowałem poprzedniego dnia

Autor: Adam Bartnikowski

Potem je obrałem...

Autor: Adam Bartnikowski

... podobnie jak ziemniaki surowe.

Autor: Adam Bartnikowski

Te surowe pokroiłem na kawałki - łatwiej będą się ucierać.

Autor: Adam Bartnikowski

Surowe ziemniaki przecierałem w elektrycznej maszynce do mięsa ze specjalną wkładką.

Już przetarte.

Autor: Adam Bartnikowski

Gotowane kartofle przeciskałem przez ręczną praskę...

Autor: Adam Bartnikowski

... o tak.

Autor: Adam Bartnikowski

Przecier z surowych ziemniaków trzeba odcisnąć przez ściereczkę.

Autor: Adam Bartnikowski

Całą tę masę przetartych surowych i gotowanych ziemniaków trzeba dobrze wymieszać.

Autor: Adam Bartnikowski

Przygotowanie skwarek zacząłem od krojenia słoniny...

Autor: Adam Bartnikowski

... potem boczku

Autor: Adam Bartnikowski

... no i cebuli, w czym pomogła mi nieoceniona małżonka.

Autor: Adam Bartnikowski

Można już wstawiać na gaz garnek z wodą do gotowania klusek.

Autor: Adam Bartnikowski

Pierwsza partia wyszła trochę niekształtna, ale teściowej kluchy smakowały.

Autor: Adam Bartnikowski

Potem się bardziej przyłożyłem do lepienia - no i efekt jest!

Autor: Adam Bartnikowski

  • Praca
  • Reklama
  • Patronaty
Krasnal FB E-mail