Moje Mazury Nasza Warmia Moje Żulawy
21 maja 2025, środa
imieniny: Jana, Moniki, Wiktora
  • Warmia
  • Żuławy i Powiśle
  • Gazeta Olsztyńska
  • WM.pl
  • Poznaj Mazury
  • Ciekawe miejsca
  • Jeziora
  • Noclegi i Usługi
  • Szlaki
  • Galerie
  • Mapa
  • Natura

Babka ziemniaczana z boczkiem

  Galeria z dnia 14 gru 2012 11:45   Tagi: Warmia, Mazury, kuchnia regionalna, gotowanie, przepisy, babka ziemniaczana

Nie żałowałem ziemniaków, obrałem prawie trzy kilogramy, przez co musiałem oczywiście proporcjonalnie zwiększyć ilość dodatków

Autor: Adam Bartnikowski

Kupiłem surowy, lekko podwędzany boczek, pokroiłem w kostkę i smażyłem dość długo na patelni

Autor: Adam Bartnikowski

W takiej maszynce ucieranie ziemniaków jest banalnie łatwe

Autor: Adam Bartnikowski

Ziemniaki już przetarte

Autor: Adam Bartnikowski

Po odsączeniu otrzymałem sporo płynu…

Autor: Adam Bartnikowski

… a po jego wylaniu na dnie miski zalegała warstwa mąki ziemniaczanej, którą dodałem do ciasta

Autor: Adam Bartnikowski

Dodałem też mąkę pszenną, kilka jajek..

Autor: Adam Bartnikowski

… i usmażony boczek, oczywiście razem z wytopionym tłuszczykiem

Autor: Adam Bartnikowski

Ciasto wlałem do dwóch foremek, bo w jednej się nie mieściło…

Autor: Adam Bartnikowski

… i przez prawie dwie godziny piekłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Autor: Adam Bartnikowski

A to już gotowa, ładnie przypieczona babka

Autor: Adam Bartnikowski

  • Praca
  • Reklama
  • Patronaty
Krasnal FB E-mail