Smaki Jesieni w skansenie w Olsztynku
2016-09-29 11:41:53(ost. akt: 2016-09-29 11:46:55)
Buraki, kapusta, jabłka, czy ziemniaki – jesień to prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To też dobry czas na przygotowanie domowych przetworów. Skansen w Olsztynku zaprasza 2 października w godz. 11 - 15 na Smaki jesieni.
Latem żniwa, jesienią wykopki ziemniaków - to najważniejsze czynności gospodarskie na polu. W wykopki tradycyjnie zaangażowane były całe rodziny, nierzadko korzystano również z pomocy sąsiedzkiej i wspólnie kopano oraz zbierano ziemniaki na polu jednego gospodarza, aby następnie przenieść się do kolejnego. Po zakończeniu wykopków często rozpalano ogniska, podczas których świętowano zakończenie pracy i ku uciesze dzieci pieczono ziemniaki.
Impreza „Smaki jesieni” w olsztyneckim skansenie przypomina o historii ziemniaka i kierowana jest głownie do rodzin z dziećmi, a także wielbicieli tradycyjnych kulinariów. W wybranych chałupach odbędą się pokazy przygotowywania potraw z ziemniaków oraz ich degustacja, m.in. placków ziemniaczanych, ziemniaków w mundurkach, a także pieczonych jabłek oraz pokaz kiszenia kapusty i buraków. Dla dzieci przygotowywano gry i zabawy, m.in. wykonywanie stempli z ziemniaków, jesiennych korali i bukietów z liści.
Impreza „Smaki jesieni” w olsztyneckim skansenie przypomina o historii ziemniaka i kierowana jest głownie do rodzin z dziećmi, a także wielbicieli tradycyjnych kulinariów. W wybranych chałupach odbędą się pokazy przygotowywania potraw z ziemniaków oraz ich degustacja, m.in. placków ziemniaczanych, ziemniaków w mundurkach, a także pieczonych jabłek oraz pokaz kiszenia kapusty i buraków. Dla dzieci przygotowywano gry i zabawy, m.in. wykonywanie stempli z ziemniaków, jesiennych korali i bukietów z liści.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez