Nie wiadomo, czy uprawiane obecnie rajskie jabłonie rosły w raju i czy takim właśnie rajskim jabłkiem Ewa poczęstowała Adama. Jeżeli tak było, to śmiało możemy nazwać Mazury współczesnym rajem.
Zwyczajowa nazwa rajskie jabłonie obejmuje wiele podgatunków i odmian jabłoni (Malus) rosnących w klimacie umiarkowanym i należących do rodziny różowatych. Różnią się one pokrojem drzewek, barwą kwiatów (od białych poprzez różowe do purpurowych), także barwą liści, wielkością i kolorem owoców.
Jabłoń rajska to jabłoń ozdobna sadzona w ogrodach, na skwerach i w parkach. Pięknie kwitnie na wiosnę, a jesienią wydaje dużo ozdobnych owoców barwy nie tylko czerwonej, ale też żółte, pomarańczowe i purpurowe. Właśnie trwa sezon rajskich jabłuszek. Te drobne owocki (1-3 cm średnicy) są cierpkie, kwaśne i mało soczyste, ale zawierają wiele cennych dla ludzi składników. Są bogate w witaminy C i A, kwasy organiczne, garbniki, węglowodany, sole mineralne, błonnik, liczne związki fitochemiczne oraz flawonoidy, które odgrywają ważną rolę w zwalczaniu chorób serca i nowotworów. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwrzodowe i antywirusowe. Kto chce te drzewka zasadzić, musi pamiętać, że wymagają słonecznych stanowisk, gleb żyznych i lekko wilgotnych. Rajskie jabłuszka mają również zastosowanie w kuchni. Znakomicie nadają się na przetwory. Można z nich przyrządzać doskonałe dżemy, konfitury i nalewki, kandyzować w cukrze i wykorzystywać do dekoracji ciast, deserów i drinków. Można je także upiec i dodawać do dziczyzny, drobiu oraz sosów. Jabłuszka wzbogacają smak surówek i sałatek. Zatem SMACZNEGO...
Maria Olszowska
Autorka jest emerytowaną nauczycielką biologii. Pochodzi z Krakowa, od trzydziestu lat mieszka w Mrągowie. Wciąż odkrywa piękno Mazur i chciałaby zachęcić innych do poznawania cudów tej krainy
Jabłoń rajska to jabłoń ozdobna sadzona w ogrodach, na skwerach i w parkach. Pięknie kwitnie na wiosnę, a jesienią wydaje dużo ozdobnych owoców barwy nie tylko czerwonej, ale też żółte, pomarańczowe i purpurowe. Właśnie trwa sezon rajskich jabłuszek. Te drobne owocki (1-3 cm średnicy) są cierpkie, kwaśne i mało soczyste, ale zawierają wiele cennych dla ludzi składników. Są bogate w witaminy C i A, kwasy organiczne, garbniki, węglowodany, sole mineralne, błonnik, liczne związki fitochemiczne oraz flawonoidy, które odgrywają ważną rolę w zwalczaniu chorób serca i nowotworów. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwrzodowe i antywirusowe. Kto chce te drzewka zasadzić, musi pamiętać, że wymagają słonecznych stanowisk, gleb żyznych i lekko wilgotnych. Rajskie jabłuszka mają również zastosowanie w kuchni. Znakomicie nadają się na przetwory. Można z nich przyrządzać doskonałe dżemy, konfitury i nalewki, kandyzować w cukrze i wykorzystywać do dekoracji ciast, deserów i drinków. Można je także upiec i dodawać do dziczyzny, drobiu oraz sosów. Jabłuszka wzbogacają smak surówek i sałatek. Zatem SMACZNEGO...
Maria Olszowska
Autorka jest emerytowaną nauczycielką biologii. Pochodzi z Krakowa, od trzydziestu lat mieszka w Mrągowie. Wciąż odkrywa piękno Mazur i chciałaby zachęcić innych do poznawania cudów tej krainy
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez