Nowoczesna turystyka to nie tylko piękne hotele, podgrzewane baseny i strefy wellness. To także - a może nawet przede wszystkim - troska o podniebienie turysty. W przypadku agroturystyki dobra kuchnia to połowa sukcesu.
Nie trzeba było o tym przekonywać uczestników konferencji „Agroturystyka – synergia komfortu i doznań kulinarnych. Warunki wytwarzania, przetwarzania i sprzedaży żywności w gospodarstwie agroturystycznym”, którzy spotkali się w Olsztynie.
W Olsztynie spotkali się właściciele gospodarstw agroturystycznych, obiektów turystyki wiejskiej a także laureaci Konkursu Agro-Eko-Turystycznego „Zielone Lato”. Wszyscy byli zgodni co do jednego: bez dobrej kuchni, smacznych regionalnych czy lokalnych posiłków, nie da się prowadzić rentownego gospodarstwa agroturystycznego. Również zaproszeni na konferencję prelegenci, fachowcy z branży, podkreślali zależność między jakością oferowanych posiłków a liczbą gości odwiedzających agroturystyczne kwatery.
W Olsztynie spotkali się właściciele gospodarstw agroturystycznych, obiektów turystyki wiejskiej a także laureaci Konkursu Agro-Eko-Turystycznego „Zielone Lato”. Wszyscy byli zgodni co do jednego: bez dobrej kuchni, smacznych regionalnych czy lokalnych posiłków, nie da się prowadzić rentownego gospodarstwa agroturystycznego. Również zaproszeni na konferencję prelegenci, fachowcy z branży, podkreślali zależność między jakością oferowanych posiłków a liczbą gości odwiedzających agroturystyczne kwatery.
- Wiele gospodarstw agroturystycznych organizuje pod swoim szyldem różnego rodzaju wydarzenia, które mają kojarzyć się z oferowanym przez nie stylem życia – mówiła podczas swojego wystąpienia dr inż. Iwona Batyk z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. - Wydarzenia, zwłaszcza te kulinarne, stają się sposobem budowania lojalności wśród turystów, wzmacniania i nagłaśniania marki gospodarstwa agroturystycznego.
Konferencja udowodniła jednoznacznie, że jedzenie to nieodłączny element turystyki wiejskiej i agroturystyki. To dopełnienie każdej, bliższej lub dalszej podróży.
Poniżej linki do wystąpień niektórych prelegentów.
Agata Rudnicka - Placówka.pdf
Barbara Sałata - CDR_Brwinowo.pdf
Iwona Batyk - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.pdf
Michał Kałuża - FinExpert.pdf
Tomasz Winiarek - Tusinek.pdf
Karolina Buczkowska-Gołabek - Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej_Poznań.pdf
Materiał pozyskaliśmy dzięki współpracy ze stroną http://portal.warmia.mazury.pl/
Barbara Sałata - CDR_Brwinowo.pdf
Iwona Batyk - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.pdf
Michał Kałuża - FinExpert.pdf
Tomasz Winiarek - Tusinek.pdf
Karolina Buczkowska-Gołabek - Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej_Poznań.pdf
Materiał pozyskaliśmy dzięki współpracy ze stroną http://portal.warmia.mazury.pl/
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez