Warmia i Mazury: turystyka ze smakiem

2016-10-27 11:40:58(ost. akt: 2016-10-27 11:57:52)
Konferencję zorganizował samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego

Konferencję zorganizował samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego

Autor zdjęcia: http://portal.warmia.mazury.pl

Nowoczesna turystyka to nie tylko piękne hotele, podgrzewane baseny i strefy wellness. To także - a może nawet przede wszystkim - troska o podniebienie turysty. W przypadku agroturystyki dobra kuchnia to połowa sukcesu.
Nie trzeba było o tym przekonywać uczestników konferencji „Agroturystyka – synergia komfortu i doznań kulinarnych. Warunki wytwarzania, przetwarzania i sprzedaży żywności w gospodarstwie agroturystycznym”, którzy spotkali się w Olsztynie.
W Olsztynie spotkali się właściciele gospodarstw agroturystycznych, obiektów turystyki wiejskiej a także laureaci Konkursu Agro-Eko-Turystycznego „Zielone Lato”. Wszyscy byli zgodni co do jednego: bez dobrej kuchni, smacznych regionalnych czy lokalnych posiłków, nie da się prowadzić rentownego gospodarstwa agroturystycznego. Również zaproszeni na konferencję prelegenci, fachowcy z branży, podkreślali zależność między jakością oferowanych posiłków a liczbą gości odwiedzających agroturystyczne kwatery.

- Wiele gospodarstw agroturystycznych organizuje pod swoim szyldem różnego rodzaju wydarzenia, które mają kojarzyć się z oferowanym przez nie stylem życia – mówiła podczas swojego wystąpienia dr inż. Iwona Batyk z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. - Wydarzenia, zwłaszcza te kulinarne, stają się sposobem budowania lojalności wśród turystów, wzmacniania i nagłaśniania marki gospodarstwa agroturystycznego.

Konferencja udowodniła jednoznacznie, że jedzenie to nieodłączny element turystyki wiejskiej i agroturystyki. To dopełnienie każdej, bliższej lub dalszej podróży.

Poniżej linki do wystąpień niektórych prelegentów.