Smaki Warmii i Mazur w Szczytnie

2016-11-24 10:52:14 (ost. akt: 2016-11-24 11:04:00)
Jedno z dań konkursowych

Jedno z dań konkursowych

Autor zdjęcia: http://portal.warmia.mazury.pl

Już w najbliższą sobotę (26 listopada) w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie rywalizować będą profesjonalni i amatorscy kucharze i uczniowie podczas XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Do konkursu (finał subregionalny) zgłoszono 25 produktów i 11 potraw, m.in. wędzoną pierś kaczki w sosie z owoców leśnych na kaszotto z borowikami, gęsią pierś duszoną w modrej kiszonej kapuście z sosem z mazurskich śliwek, polędwicę wędzoną w rozmarynie, miód ekologiczny z głogu, chleb żytnio-orkiszowy z kminkiem, szarlotkę mamusi. Zdobywcy I miejsc w poszczególnych kategoriach zostaną automatycznie nominowani do finału konkursu w Olsztynie

To ostatni już konkurs w fazie subregionalnej. Finał konkursu odbędzie się 10 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Organizatorami przedsięwzięcia są: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Olsztyn.
Materiał pozyskaliśmy dzięki współpracy ze stroną http://portal.warmia.mazury.pl


Czekamy na Wasze zdjęcia i opisy pięknych zakątków regionu, kliknij tutaj, aby dodać swój artykuł lub skontaktuj się z nami pod adresem redakcja@mojemazury.pl.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

Polecamy