Do końca stycznia właściciele i zarządcy zabytkowych obiektów mogą je zgłaszać do konkursu "Zadbany zabytek". Do tegorocznej edycji można zgłaszać obiekty, przy których prace renowacyjne ukończono w latach 2012-2016.
Celem konkursu, którego organizatorem jest Narodowy Instytut Dziedzictwa, jest promocja opieki nad zabytkami, w tym propagowanie najlepszych wzorów konserwacji, utrzymania i zagospodarowania zabytków.
Ważne są kwestie związane z prawidłowym wykonywaniem prac konserwatorskich, restauratorskich lub robót budowlanych przy zabytku, w tym również jego trwałe zabezpieczenie przed zniszczeniem lub uszkodzeniem; właściwym użytkowaniem zabytku, które podkreśla jego walory i nie wpływa ujemnie na posiadane przez zabytek wartości; rewaloryzacją zabytku podkreślającą jego walory.
Konkurs realizowany jest w sześciu kategoriach: utrwalenie wartości zabytkowej obiektu, rewaloryzacja przestrzeni kulturowej i krajobrazu (w tym założenia dworskie i pałacowe), adaptacja obiektów zabytkowych, architektura i budownictwo drewniane, architektura przemysłowa i budownictwo inżynieryjne, kategoria specjalna: właściwe użytkowanie i stała opieka nad zabytkiem.
Ocenie jury podlega jakość i zakres prac konserwatorskich, restauratorskich lub budowlanych oraz rewitalizacyjnych. Konkurs promuje właściwe użytkowanie zabytkowych obiektów, ochronę substancji zabytkowej podczas wykonywanych prac, utrzymanie estetycznego wyglądu budowli wraz z otoczeniem, które nierzadko również wpisane jest do rejestru zabytków.
Chętni z województwa warmińsko-mazurskiego więcej informacji uzyskają w sekretariacie konkursu: Narodowy Instytut Dziedzictwa, Oddział Terenowy Olsztyn, ul. 11 listopada 4, 10-104 Olsztyn, e-mail: ot.olsztyn@nid.pl, tel. 89 521 26 87, fax. 89 521 26 88, oraz na stronie internetowej www.nid.pl
Materiał pozyskaliśmy dzięki współpracy ze stroną http://portal.warmia.mazury.pl
Materiał pozyskaliśmy dzięki współpracy ze stroną http://portal.warmia.mazury.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez