Moje Mazury Nasza Warmia Moje Żulawy
21 maja 2025, środa
imieniny: Jana, Moniki, Wiktora
  • Warmia
  • Żuławy i Powiśle
  • Gazeta Olsztyńska
  • WM.pl
  • Poznaj Mazury
  • Ciekawe miejsca
  • Jeziora
  • Noclegi i Usługi
  • Szlaki
  • Galerie
  • Mapa
  • Natura

Mazurskie kartacze

  Galeria z dnia 14 mar 2013 15:41   Tagi: Warmia, Mazury, kuchnia, przepisy, kartacze

Surowe ziemniaki przetarłem w elektrycznej maszynce do mięsa ze specjalna przystawką.

Autor: Adam Bartnikowski

Zaczynam robić farsz.

Autor: Adam Bartnikowski

Przetarte ziemniaki odsączam na sicie - trochę trwało.

Autor: Adam Bartnikowski

Ostrożnie zlałem wodę z ziemniaków, na dnie miski pojawił się krochmal. Dodałem go do masy ziemniaczanej.

Autor: Adam Bartnikowski

Farsz już gotowy.

Autor: Adam Bartnikowski

Zaczynam lepienie kulek mięsnych - to będzie nadzienie moich kartaczy.

Autor: Adam Bartnikowski

Kulki mięsne gotowe, czekają, żeby je upchnąć do kartoflanych kul.

Autor: Adam Bartnikowski

Zaczynam lepić kartacze.

Autor: Adam Bartnikowski

Wyszły mi całkiem kształtne.

Autor: Adam Bartnikowski

Gotowałem je w sporym garnku.

Autor: Adam Bartnikowski

Zrobiłem też sos pieczarkowy, taki jak podaję w przepisie.

Autor: Adam Bartnikowski

  • Praca
  • Reklama
  • Patronaty
Krasnal FB E-mail