Partnerem serwisu jest firma M.K.Szuster

Krakwa, czyli trochę inna kaczka

2017-05-16 09:38:38 (ost. akt: 2017-05-17 11:16:16)
Krakwa, czyli trochę inna kaczka

Autor zdjęcia: Maria Olszowska

Ta kaczka wygląda na zwykłą krzyżówkę, ale to bardziej oryginalny gatunek. Krakwa jest dość rzadkim gościem; w Mrągowie nie widziałam jej ładnych kilka lat. A tu taka niespodzianka - pływała sobie jakby nigdy nic po Jeziorku Magistrackim.

Zobaczyłam ją w kwietniu na Jeziorze Magistrackim w Mrągowie.Krakwa (Mareca strepera) to ptak z rodziny kaczkowatych. Przyleciała do nas jedna para. Przez ostatnie lata tego gatunku nie zaobserwowałam w moim mieście. Krakwa należy do ptaków wędrownych. Przyloty trwają od marca do maja a odloty od września do listopada. Tylko nieliczne osobniki pozostają na zimę. Kaczka ta bardzo nielicznie gniazduje w Polsce. Gatunek jest pod ochroną. Znajduje się w Czerwonej Księdze gatunków zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (w kategorii najmniejszej troski). Wymieniony jest także w Dyrektywie Ptasiej programu Natura 2000.

Krakwa jest nieco mniejsza od kaczki krzyżowki. Długość jej ciała wynosi 46-56 cm. W szacie godowej samiec ma głowę i szyję jasnobrązową z gęstymi, małymi rudobrązowymi plamkami. Dziób ciemnoszary, pierś jasną z ciemnymi plamkami, wierzch ciemnobrązowy z drobnym, jaśniejszym poprzecznym prążkowaniem. Boki szare z delikatnym, brązowym prążkowaniem. Brzuch biały, na skrzydle trójkolorowe lusterko szaro-czarno-białe obrzeżone od przodu brunatnym pasem. Samica podobna jest do krzyżówki, od której różni się pomarańczowymi pasami po bokach dzioba i białym lusterkiem. Posiada barwę brązową z ciemniejszymi i jaśniejszymi plamkami. W szacie spoczynkowej samiec jest podobny do samicy. Tylko uważne obserwacje pozwolą wówczas odróżnić je od krzyżówek. Jak inne kaczki krakwa jest roślinożerna, żywi się roślinami wodnymi i nasionami. Roślinną dietę uzupełnia drobnymi zwierzętami wodnymi. Samica wygrzebuje gniazdo na suchym lądzie, dobrze ukryte wśród roślinności, zawsze w pobliżu wody. Wyściela go starannie suchymi roślinami, a w czasie wysiadywania jaj uzupełnia wyściółkę ciemnym puchem z jasnymi końcami. Jaja w liczbie 6-14 wysiaduje przez okres 24–26 dni. Pisklęta są zagniazdownikami i po wykluciu są samodzielne, jednak przebywają pod opieką samicy. Młode swoim ubarwieniem przypominają matkę. Czasem obserwuje się u tego gatunku organizowanie przedszkoli dla piskląt. Polega to na tym, że kilka samic wodzących młode łączy je w jedno stadko i wspólnymi siłami dba o ich bezpieczeństwo i rozwój. Niestety owego przedszkola nie zobaczymy na Magistrackim, bo przebywa na nim tylko jedna para krakw i nie wiadomo, czy w ogóle założy rodzinę....

Maria Olszowska
Autorka jest emerytowaną nauczycielką biologii. Pochodzi z Krakowa, od trzydziestu lat mieszka w Mrągowie. Wciąż odkrywa piękno Mazur i chciałaby zachęcić innych do poznawania cudów tej krainy


Czekamy na Wasze zdjęcia i opisy pięknych zakątków regionu, kliknij tutaj, aby dodać swój artykuł lub skontaktuj się z nami pod adresem redakcja@mojemazury.pl.
Zobacz w naszej bazie

Przewodnik lokalny

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Super artykuł... #2253937 | 188.146.*.* 27 maj 2017 16:25

    brawo ...ciekawy .. naturalny ...moje wnuczki tez sie zaciekawiły pozdrawiam autora

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz