Salvador - dawna stolica Brazylii

2011-09-27 10:40:56 (ost. akt: 2011-09-27 11:07:40)
 Elevador Lacerda, czyli winda widokowa jest jedną z głównych atrakcji Salvadoru. Stąd rozpościera się widok na Zatokę Wszystkich Świętych

Elevador Lacerda, czyli winda widokowa jest jedną z głównych atrakcji Salvadoru. Stąd rozpościera się widok na Zatokę Wszystkich Świętych

Autor zdjęcia: Archiwum

Salvador to trzecie pod względem wielkości miasto Brazylii, liczące ponad 2,6 miliona mieszkańców. Pomimo swojego uroku, ustępuje ono popularnością dwóm większym brazylijskim miastom, symbolom turystycznym kraju — Rio de Janeiro oraz Sao Paulo.

Prawdopodobnie główną przyczyną są odległości, dzielące metropolie w tym ogromnym południowoamerykańskim kraju. O ile Sao Paulo oraz Rio de Janeiro dzieli „zaledwie“ ponad 400 km, to z Rio do Salvadoru jest już ponad 1600 km.

Chlubna przeszłość


Nie zawsze jednak Salvador był „gorszym bratem“ większych miast. Przez znaczny okres tzw. Kolonialnej Brazylii, dokładnie w latach 1549-1763, był stolicą państwa i jednocześnie najważniejszym ośrodkiem portowym i administracyjnym. Następnie na początku XIX wieku był ważnym ośrodkiem brazylijskiego ruchu niepodległościowego. Kolejne dekady przyniosły jednak spadek znaczenia, ze względu na wyłączenie miasta z intensywnego uprzemysłowienia. Obecnie jednak nadal jest ważnym ośrodkiem, nie tylko ze względu na swój rozmiar, ale też dzięki turystyce i dobrze zachowanym pomnikom narodowej kultury Brazylii.

Piętno historii


Turystyczna atrakcyjność Salvadoru to wynik trzech elementów: Pelourinho, zabytkowych kościołów oraz przestronnych piaszczystych plaż. Pod tym pierwszym, portugalskim określeniem, kryje się potoczna nazwa salvadorskiego starego miasta. Jego urok jest niewątpliwy, samo określenie jednak pochodzi z niechlubnych czasów kolonizacji. Pelourinho oznacza po portugalsku „słup do karania“, a ta część miasta wzięła swoją potoczną nazwę właśnie od takiego przyrządu, umieszczonego dawniej w centralnej części placu, gdzie wymierzano publiczne kary afrykańskim niewolnikom.
Kolorowe Pelourinho, czyli stare miasto w Salvadorze

Z katedry na plażę


Pomijając jednak historię, ta część Salvadoru jest przymusowym przystankiem wycieczki turystycznej. Pełno tutaj niesamowitych, kolorowych budynków, które oblane nieustannie świecącym słońcem spoglądają ze wzniesienia na ocean. Jeszcze baczniej trzeba się przyjrzeć gmachom Rządu Kolonialnego, tutaj bowiem 500 lat temu zaczynała się historia tego kraju. Paco Municipal, Palácio Rio Branco oraz Elevador Lacerda, to tylko trzy z tych najbardziej godnych uwagi. Na salwadorskiej starówce można jednak znaleźć też ciekawe miejsca związane z religią. Pierwszym, interesującym jednak przede wszystkim architektonicznie, jest Palácio Arquiepiscopal, czyli pierwsza siedziba głównego Arcybiskupa Brazylii. Na pewno nie można przegapić też bazyliki katedralnej na placu Terreiro de Jesus i pięknej fontanny w jego centrum oraz kościoła Sao Pedro dos Clérigos. Salvador, ze względu na swój klimat i położenie przyciąga głównie turystów spragnionych typowo letnich aktywności. W mieście pełno jest szkółek żeglarskich oraz nurkowych, panują tutaj też bardzo dobre warunki do windsurfingu. Korzystać z dobrodziejstwa oceanu można przez cały rok.
Krzysztof Bieniek

KUCHNIA
Kuchnia regionu Bahia (Salvador jest stolicą tego stanu) opiera się na kilku podstawowych produktach, takich jak m.in. olej palmowy, mleko kokosowe, krewetki, małże, przyprawy (pieprz, zielona kolendra), zaś do typowych potraw należą: • churrasco — wołowina i inne mięsa pieczone na ruszcie. Do tego sos winegret z drobno krojonymi pomidorami i cebulą • acarajé — kulki z musu fasolowego i raków, smażone w głębokim oleju palmowym. W Salvadorze dostępne prawie na każdym rogu ulicy • moqueca — rodzaj gęstej zupy z ryb, ośmiornicy i mleka kokosowego, oleju palmowego, kolendry, pietruszki, pomidorów, papryki, czosnku i cebuli. Podaje się z ryżem i sosem pieprzowym • carurú — raki w kombinacji z ostrym sosem z czerwonej papryki i okry • vatapá — rodzaj gotowanego purée z suszonych i świeżych raków i kawałków ryb oraz orzechów nerkowca, orzeszków ziemnych, cebuli, świeżej kolendry, świeżego imbiru, oleju palmowego, fasoli i mleka kokosowego. Potrawę serwuje się z rodzajem papki z mąki ryżowej i mleka kokosowego, przyprawionej pieprzem.[/quote:

KLIMAT
Salvador leży w strefie klimatu tropikalnego, bez wyraźnego podziału na sezon deszczowy i suchy. Temperatury przez wszystkie miesiące w roku wahają się w przedziale od 21 do 30 stopni C. Temperatura plus 12 st. C uznawana jest za rekordowe „mrozy“.


Czekamy na Wasze zdjęcia i opisy pięknych zakątków regionu, kliknij tutaj, aby dodać swój artykuł lub skontaktuj się z nami pod adresem redakcja@mojemazury.pl.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

Polecamy