Łódź-Olsztyn: targowe medale za lokalne jadło i napitki

2014-10-07 13:43:46(ost. akt: 2014-10-07 15:03:55)
Od lewej: Małgorzata Regińska-Filipczyk, Wytwórnia Makaronów Refama z Reszla, Waldemar Jankowski, Mazurskie Miody z Tomaszkowa, Igor Hutnikiewicz, dyrektor Departamentu Polityki Jakości Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie, Magdalena Kroczek, Pracownia Cuk

Od lewej: Małgorzata Regińska-Filipczyk, Wytwórnia Makaronów Refama z Reszla, Waldemar Jankowski, Mazurskie Miody z Tomaszkowa, Igor Hutnikiewicz, dyrektor Departamentu Polityki Jakości Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie, Magdalena Kroczek, Pracownia Cuk

Autor zdjęcia: Archiwum Urzędu Marszałkowskiego

Dwa złote medale i dwa wyróżnienia przywiozły warmińsko-mazurskie firmy z targów Natura Food 2014 w Łodzi. Konkurencja była duża, bo do konkursu zgłoszono 37 produktów z Polski i z zagranicy.
Złoty medal otrzymała Pracownia Cukiernicza Magdaleny Kroczek z Olsztyna za sorbet pietruszkowo-jabłkowy w kategorii naturalne produkty niecertyfikowane. Złoty medal w kategorii produkty tradycyjne — okowita warmińska z Mazurskich Miodów z Tomaszkowa. Wyróżnienia dostały: makaron razowy z Wytwórni Makaronów Refama w Reszlu oraz chleb bio wiejski z EKO Piekarni z Wydmin.
— Oczekiwanie na werdykt jury było nerwowe, bo na targach firmy prezentowały dużo produktów wysokiej jakości — mówiła po powrocie Magdalena Kroczek. — Gdy usłyszałam o wygranej naszych sorbetów pietruszkowo-jabłkowych, ucieszyłam się, że łączenie smaków wytrawnego ze słodkim to dobry kierunek.
— Dwa złote medale i dwa wyróżnienia to duży sukces naszych firm oraz potwierdzenie tego, że prowadzimy w regionie dobrą politykę dla rozwoju żywności regionalnej i lokalnej — podkreślał Igor Hutnikiewicz, dyrektor Departamentu Polityki Jakości Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie. — Sprzyja temu m.in. Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego. Skupione w niej firmy produkują żywność z wykorzystaniem tego, co daje regionalne rolnictwo.
VII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej Natura Food 2014 odbywały się od 3 do 5 października w Łodzi. Warto dodać, że kilka dni wcześniej produkty i firmy z Warmii i Mazur zostały uhonorowanene podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.
bb

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Ciekawa #1506507 | 83.24.*.* 13 paź 2014 16:20

    A kto to jest?

    odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. wykluczony #1502963 | 83.24.*.* 8 paź 2014 21:12

      Do tego gościa w środku (bez krawata) nie mam zaufania . Kiedyś dawno zadałem kilka pytań , odpowiedź (kłamstwa)doprowadziła mnie i moją Rodzinę do ruiny.

      odpowiedz na ten komentarz