Obrzędowe „Kiszenie kapusty” zorganizowało pod koniec października 2014 r. w świetlicy wiejskiej w Czernikach Stowarzyszenie Mazurska Kosaczewina z Koczarek.
Kiszenie kapusty było ważnym elementem życia społeczności lokalnych. Musiało się odbyć zawsze przed Wszystkimi Świętymi, bo wierzono, że kiszona po tym dniu kapusta nie ukisi się dobrze. W jednym z domów zbierały się kobiety, w tym młode, niezamężne oraz starsi i młodsi mężczyźni, grajkowie i pod okiem doświadczonych gospodyń starannie przygotowywano beczki oraz samą kapustę. Dawniej kapustę w beczce ubijała bosymi stopami jedna z młodych dziewczyn ubrana w zgrzebną koszulę i w chustce na głowie. Przed wejściem do beczki musiała ona bardzo dokładnie umyć nogi, twierdzono bowiem, że ubijana brudnymi stopami kapusta ściemnieje i będzie śmierdzieć.
Podczas wspólnego przygotowywania i ubijania kapusty snuto różne opowieści i śpiewano. Po zakończeniu pracy gospodyni domu częstowała wszystkich domowymi smakołykami, przy których biesiadowano, wznosząc toasty za pomyślność. Był to swoisty, coroczny rytuał. W ten sposób tradycja i stara receptura kiszenia kapusty były przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Podczas wspólnego przygotowywania i ubijania kapusty snuto różne opowieści i śpiewano. Po zakończeniu pracy gospodyni domu częstowała wszystkich domowymi smakołykami, przy których biesiadowano, wznosząc toasty za pomyślność. Był to swoisty, coroczny rytuał. W ten sposób tradycja i stara receptura kiszenia kapusty były przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Właśnie takie obrzędowe „Kiszenie kapusty” zorganizowało 25 października 2014 r. w świetlicy wiejskiej w Czernikach Stowarzyszenie Mazurska Kosaczewina z Koczarek jako zadanie publiczne w zakresie upowszechniania kultury ludowej. Była to już trzecia w tym roku (po wcześniejszych Palinocce i Plonie) impreza kulturalna zainicjowana i wykonana przez Stowarzyszenie. Widowisko odtworzył w gwarze mazurskiej amatorski zespół ludowy Mazurska Kosaczewina.
Zanim to nastapiło, zespół merytorycznie przygotowywał się do tego obrzędu poprzez uczestnictwo w zajęciach śpiewu i tańca ludowego oraz elementów aktorstwa. Reżyserią zajął się instruktor aktorstwa Darian Wiesner, zaś scenariusz gwarą mazurską powstał na podstawie dostępnych skromnych słowników gwary mazurskiej i innej literatury o tematyce mazurskiej. Choreografię do widowiska przygotowała instruktorka tańca ludowego Katarzyna Rejent, zaś aranżacją muzyczną zajął się muzyk, organista i akordeonista Kazimierz Kwiatkowski, który od dwóch lat muzycznie prowadzi Kosaczewinę.
Na widowisko licznie przybyła publiczność nie tylko ze wsi Czerniki i okolicznych wiosek, ale również z Kętrzyna, a nawet z odległych, krańców gminy Kętrzyn oraz zaproszeni goście. Wszystkim przybyłym gościom, mieszkańcom wsi, osobom zaangażowanym w przedsięwzięcie składam słowa podziękowania, zaś wykonawcy „Kiszenia kapusty” zespołowi Mazurska Kosaczewina przekazuję wielkie słowa uznania za społeczną pracę, aktywność i zamiłowanie do kultywowania mazurskich obrzędów i tradycji. Zespół dodatkowo przygotował do degustacji potrawy mazurskie, takie jak plińce z pomoćko i farszynki mazurskie.
Działania Stowarzyszenia i zespołu Mazurska Kosaczewina są dowodem na to, że są jeszcze aktywni ludzie, którym zależy na zachowaniu niematerialnych wartości służących lokalnemu społeczeństwu i w dużej mierze przyczyniających się do rozwoju kultury w gminie Kętrzyn.
Agnieszka Roszig
prezes Stowarzyszenia Mazurska Kosaczewina
prezes Stowarzyszenia Mazurska Kosaczewina
Komentarze (4) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
anty #1611124 | 83.6.*.* 17 gru 2014 12:09
Rzeczywiście. Ile to można tą kapustę kisić?
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) ! odpowiedz na ten komentarz
hania #1602372 | 37.152.*.* 9 gru 2014 18:59
jeszcze kiszą, nie ma aktualniejszych wieści?
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) ! odpowiedz na ten komentarz
qem #1532877 | 79.191.*.* 4 lis 2014 16:54
Jak teraz nie umyją nóg to kapusta też będzie śmierdzieć - od skarpet i grzyba!
! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)