Kluski-klinki ze skwarkami
Ziemniaki w mundurkach ugotowałem poprzedniego dnia
Autor: Adam Bartnikowski
Potem je obrałem...
Autor: Adam Bartnikowski
... podobnie jak ziemniaki surowe.
Autor: Adam Bartnikowski
Te surowe pokroiłem na kawałki - łatwiej będą się ucierać.
Autor: Adam Bartnikowski
Surowe ziemniaki przecierałem w elektrycznej maszynce do mięsa ze specjalną wkładką.
Już przetarte.
Autor: Adam Bartnikowski
Gotowane kartofle przeciskałem przez ręczną praskę...
Autor: Adam Bartnikowski
... o tak.
Autor: Adam Bartnikowski
Przecier z surowych ziemniaków trzeba odcisnąć przez ściereczkę.
Autor: Adam Bartnikowski
Całą tę masę przetartych surowych i gotowanych ziemniaków trzeba dobrze wymieszać.
Autor: Adam Bartnikowski
Przygotowanie skwarek zacząłem od krojenia słoniny...
Autor: Adam Bartnikowski
... potem boczku
Autor: Adam Bartnikowski
... no i cebuli, w czym pomogła mi nieoceniona małżonka.
Autor: Adam Bartnikowski
Można już wstawiać na gaz garnek z wodą do gotowania klusek.
Autor: Adam Bartnikowski
Pierwsza partia wyszła trochę niekształtna, ale teściowej kluchy smakowały.
Autor: Adam Bartnikowski
Potem się bardziej przyłożyłem do lepienia - no i efekt jest!
Autor: Adam Bartnikowski