Ziemniaki w mundurkach ugotowałem poprzedniego dnia
Autor: Adam Bartnikowski
Potem je obrałem...
... podobnie jak ziemniaki surowe.
Te surowe pokroiłem na kawałki - łatwiej będą się ucierać.
Surowe ziemniaki przecierałem w elektrycznej maszynce do mięsa ze specjalną wkładką.
Już przetarte.
Gotowane kartofle przeciskałem przez ręczną praskę...
... o tak.
Przecier z surowych ziemniaków trzeba odcisnąć przez ściereczkę.
Całą tę masę przetartych surowych i gotowanych ziemniaków trzeba dobrze wymieszać.
Przygotowanie skwarek zacząłem od krojenia słoniny...
... potem boczku
... no i cebuli, w czym pomogła mi nieoceniona małżonka.
Można już wstawiać na gaz garnek z wodą do gotowania klusek.
Pierwsza partia wyszła trochę niekształtna, ale teściowej kluchy smakowały.
Potem się bardziej przyłożyłem do lepienia - no i efekt jest!