Moje Mazury Nasza Warmia Moje Żulawy
8 czerwca 2025, Niedziela
imieniny: Ady, Celii, Medarda
  • Warmia
  • Żuławy i Powiśle
  • Gazeta Olsztyńska
  • WM.pl
  • Poznaj Mazury
  • Ciekawe miejsca
  • Jeziora
  • Noclegi i Usługi
  • Szlaki
  • Galerie
  • Mapa
  • Natura
Powrót do artykułu: Mazurska kartoflanka, czyli dwie zupy z jednej

Mazurska kartoflanka

  Galeria z dnia 21 lut 2013 13:19   Tagi: Warmia, Mazury, kuchnia, gotowanie, przepis na kartoflankę

Kurę kupiłem w supermarkecie, w dodatku mrożoną. Gdybym miał więcej czasu, wybrałbym się na targowisko.

Autor: Adam Bartnikowski

Samotna kura pływa w garnku

Warzywa przygotowywałem dwa razy, najpierw na rosół, potem na kartoflankę.

Obrałem dwie cebule, ale po namyśle dołożyłem jeszcze dwie.

Kupiłem ładny kawałek boczku.

Obrałem ziemniaki i pokroiłem w kostkę.

Na patelni smażyłem boczek i cebulę...

... a po chwili dołożyłem pokrojone ziemniaki.

Gotowe, cała tajemnica polega na lekko gruzełkowatej strukturze zupy.

Autor: Adam Bartnikowski

  • Praca
  • Reklama
  • Patronaty
Krasnal FB E-mail