Smaki Warmii i Mazur na plaży w Starych Jabłonkach
                2022-06-05 20:54:29(ost. akt: 2022-06-05 21:29:18)
                                                                                
            
        
                    Na plaży w Starych Jabłonkach sezon turystyczny otworzył niedzielny Festiwal Kulinarny Mazury Zachodnie od Kuchni. Zaprezentowano to, co jest u nas najsmaczniejsze...                 
            Grzyby, ryby, dziczyzna, sery i wszystko to co można zebrać z naszych pól i lasów, by pysznie przyrządzić na talerzu. Głównym tematem spotkania w Starych Jabłonkach było jedzenie. Czy wiecie, że lebioda jest bogata w białko, witaminę A, C i minerały? Nazywana chłopskim szpinakiem, dobrze przyrządzona smakuje nawet lepiej... 
Ale Warmia i Mazury kojarzy się głównie rybami, grzybami i dziczyzną. O tych smakach mówili głównie zaproszeni goście, wspominając przy tym kuchnię swoich mam i babć. Spotkania z nimi poprowadzili  Karol Okrasa i Aleksandra Grysz. 
A na stoiskach rozstawionych na plaży Hotelu Anders gospodarstwa ekologiczne, koła gospodyń i producenci lokalnej żywności prezentowali swoje wyroby. Raj dla smakoszy i dodatkowo wspólne przyrządzanie zupy rybnej. Dla chętnych rejs statkiem Żeglugi Ostródzko-Elbląskiej, na scenie występy zespołów. Do tego znakomita słoneczna pogoda.  Początek lata można uznać za smaczny i udany. 
Organizatorem Festiwalu Kulinarnego Mazury Zachodnie od kuchni, współfinansowanego ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego była Zachodniomazurska Lokalna Organizacja Turystyczna w Ostródzie.
Źródło: Gazeta Olsztyńska
 
                         
                         
                    
 
                     
                     
                    
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez