Roladki z wędzonym sumem i kaczka faszerowana jabłkami. Brzmi pysznie?
                2023-11-10 14:26:30(ost. akt: 2023-11-10 14:33:59)
                                                                                
            
        
                    Tradycyjnie jak co roku w dniu 6 listopada br. w naszej  szkole uczniowie klasy drugiej i  trzeciej technikum żywienia i usług gastronomicznych spotkali się na warsztatach kulinarnych w ramach projektu "Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć”.                 
            Projekt ten jest realizowany w ramach programu profilaktyki prozdrowotnej finansowanego ze środków Starostwa Powiatowego w Ostródzie. Warsztaty przeprowadził  Pan Jarosław Flis właściciel  firmy Flis-Pol w Miłomłynie, tradycyjnego Zakładu Wędliniarskiego, członka Dziedzictwa Kulinarnego na Warmii, Mazurach i Powiślu. 
Uczniowie pod okiem szefa, z naturalnych i wyselekcjonowanych surowców oraz wytwarzanych tradycyjnie produktów, przygotowali menu składające się z przystawek zimnych, zup i dania głównego, które odzwierciedla tradycję kuchni naszego regionu.
Uczniowie pod okiem szefa, z naturalnych i wyselekcjonowanych surowców oraz wytwarzanych tradycyjnie produktów, przygotowali menu składające się z przystawek zimnych, zup i dania głównego, które odzwierciedla tradycję kuchni naszego regionu.
Z przystawek zimnych zaserwowano: carpaccio z  buraka ćwikłowego z dodatkiem sera koziego, wybór swojskich wędlin m.in. kiełbasa polska i krakowska, polędwiczki wędzone na zimno, deska serów kozich oraz roladki z wędzonym sumem, placuszki ziemniaczane podane z domowym paprykarzem. Z zup przyrządzono żurek na wędzonce, zupę porową oraz rosół z kaczki.  Z dań  głównych  podano min. kaczkę faszerowaną w całości z jabłkami, bitki z schabu, pierś z kaczki z buraczkami oraz kaczę z papryczkami chili, kotlet schabowy podany z pieczoną dynią i ziemniakami, polędwiczkę wieprzową z pudrem z grzybów z zestawem surówek, gołąbki oraz burgery wołowe. Na deser zaś podano rogale świętomarcińskie. 
Tak szeroki wybór potraw pozwolił  młodzieży odkryć prawdziwe bogactwo i różnorodność smaków i stanowi źródło inspiracji  do własnych kulinarnych poszukiwań.
Pan Jarosław  przekazał uczniom wiele cennych wskazówek i umiejętności dotyczących rozbioru półtuszy wieprzowej oraz technik kulinarnych i procesów technologicznych, które pozwalają zachować wartości odżywcze produktów i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Warsztaty pozwoliły także  ukazać wpływ złego odżywiania  na nasze  zdrowie oraz zainspirowały młodzież do podejmowania na terenie szkoły lub poza nią różnych działań promujących zdrowy styl życia.
Uczniowie z dużym  zainteresowaniem  i zaangażowaniem  brali  udział w przygotowaniach zdrowych dań. Na zakończenie  zajęć  otrzymali drobne upominki. Było smacznie, zdrowo i kolorowo. 
Zajęcia odbyły się w ramach projektu opracowanego przez Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petőfi.
Agnieszka Kołodziejska
Zajęcia odbyły się w ramach projektu opracowanego przez Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petőfi.
Agnieszka Kołodziejska
Źródło: Gazeta Olsztyńska
 
                         
                         
                    


 
                     
                     
                    
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez