Grzyb: Piestrzyca kędzierzawa
- Kategoria
- Grzyby
- Nazwa łacińska
- (Helvella crispa Fr.)
- Sposób odżywiania
- symbionts
Gatunek grzyba z rodziny piestrzycowatych. Owocnik (przekształcone apotecjum) o wysokości 2-10(do 25) cm, podzielony na główkę i trzon. Główka nieregularnie infułowata, pofałdowana lub płatowata, barwy brudnoochrowej; czasem przypomina siodło. Trzon białawy, nieco rozdęty u dołu, wyraźnie bruzdowany i żeberkowany. Miąższ kruchy. Smak i zapach niezbyt przyjemny (szczególnie u starszych owocników).
Należą do kategorii grzybów jadalnych, jednak owocniki zawierają metylohydrazyny (podobnie jak piestrzenica kasztanowata), mogące wywołać objawy zatrucia, a także wywierające działanie karcynogenne (sprzyjają rozwojowi nowotworów).
Ma tak charakterystyczny wygląd, ze trudno ją pomylić z innymi gatunkami. Nieco podobna jest piestrzyca giętka (Helvella elastica), ale ma trzon gładki, bez jamek i żebrowań, jest mniejsza i ma siodłowatą główkę
Obszar występowania
VIII-XI; lasy liściaste i mieszane, parki; lubią gleby wapienne lub obojętne; miejscami dość częsta. Jesienią możemy owocniki tego gatunku bez problemu spotkać np. w lesie kortowskim pod Olsztynem.