Grzyb: Smardz jadalny
- Kategoria
- Grzyby
- Nazwa łacińska
- Morchella esculenta Pers.
- Sposób odżywiania
- symbionts
Smardz jadalny nazywany jest przez grzybiarzy także smorz, smordz, zmarszcz. Owocnik (przekształcone apotecjum) składa się z główki i trzonu; bardzo zmienny pod względem wielkości – od 3 do 20(nawet 30) cm wysokości, wewnątrz pusty. Główka barwy szaroochrowej do miodowożółtej, powierzchnia podzielona na charakterystyczne poletka przypominające plastry miodu, pojedyncze poletka (alweole) ułożone nieregularnie. Trzon najczęściej białawy, powierzchnia nieregularnie pomarszczona lub gładka, 5-9 x 2-4 cm. Miąższ białawy do kremowego, kruchy. Smak i zapach słabo wyczuwalny, przyjemny.
Źródło: http://www.przyroda.mazury.pl/index.php?page=nature&id=247
Copyright © www.przyroda.mazury.pl
Obszar występowania
Występuje w wielu krajach Europy, w tym w Polsce, Austrii, Czechach, Danii, Francji, Hiszpanii, Niemczech, Norwegii, Słowenii, Szwecji, a także m.in. w Stanach Zjednoczonych i Chinach. Gatunek ten rozwija się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach rzadki. Owocniki wytwarza w kwietniu i maju (w Europie).
Informacje na temat ochrony
Podlega ścisłej ochronie - w Czerwonej liście roślin i grzybów Polski należy do kategorii "R" – rzadki.